Zielono-żółte curry z tofu – 100% vegan
22 października, 2021
Intensywne smaki to coś co uwielbiamy! Według mnie charakteryzuje się nimi kuchnia azjatycka, która była dla mnie inspiracją podczas tworzenia tego przepisu.
Mieszanka zielonych oraz żółtych warzyw z tofu i aromatycznymi przyprawami, w delikatnym, orzeszkowym sosie z intensywnie cytrusową nutą.
Z dodatkiem makaronu ryżowego to nie tylko sycący posiłek, ale też prawdziwe niebo dla kubków smakowych!
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Tofu wędzone 360g (2 kostki)
- Cukinia 200g
- Papryka zielona 300g
- Zielona fasolka szparagowa 150g
- Bób 150g
- Cebula biała 80g
- Masło orzechowe 50g
- Woda
- Oliwa z oliwek 10g
- Pasta zielone curry – 2 łyżeczki
- Sok z limonki
- Skórka z limonki
- 3 ząbki czosnku
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Przyprawy: curry, sól, pieprz, chilli, papryka słodka wędzona, trawa cytrynowa.
Dodatkowo:
- Makaron ryżowy (u mnie z czarnym sezamem)/ryż
- Orzeszki
- Kolendra suszona (do posypania)
Sposób przygotowania:
- Fasolkę i bób ugotuj na parze al dente.
- Paprykę i cukinię pokrój na dość duże kawałki, a cebulę i czosnek w drobne plastry.
- Tofu pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij najpierw samą cebulę, a następnie dodaj czosnek, sól i pieprz.
- Po pewnym czasie dodaj paprykę i smaż, aż zmięknie.
- Skórkę z limonki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Później wsyp do garnka resztę warzyw, dodaj przyprawy, pastę curry, skórkę i sok z limonki i duś wszystko razem.
- Na patelnię wlej sos sojowy, dodaj tofu i wsyp łyżeczkę przyprawy curry, smaż przez chwilę, po czym przełóż do warzyw i wymieszaj.
- Do kubka dodaj masło orzechowe, zalej wodą w proporcji 2:1 (wodą:masło) i wymieszaj na sos ze szczyptą soli.
- Wyłącz gaz pod garnkiem, wlej sos i przemieszaj całość.
- Podawaj z makaronem ryżowym, bądź ryżem jaśminowym, posypane kolendrą i orzeszkami.
Wartości odżywcze(sos):
E: 1107Kcal, B: 72,5g W: 67g T: 64g
Limonka, masło orzechowe i sos sojowy robią tu swoje ?. Przekonajcie się sami!
Smacznego jedzonkowania!