Słone,  Wegańskie

Zielono-żółte curry z tofu – 100% vegan

Intensywne smaki to coś co uwielbiamy! Według mnie charakteryzuje się nimi kuchnia azjatycka, która była dla mnie inspiracją podczas tworzenia tego przepisu.

Mieszanka zielonych oraz żółtych warzyw z tofu i aromatycznymi przyprawami, w delikatnym, orzeszkowym sosie z intensywnie cytrusową nutą.

Z dodatkiem makaronu ryżowego to nie tylko sycący posiłek, ale też prawdziwe niebo dla kubków smakowych!

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Tofu wędzone 360g (2 kostki)
  • Cukinia 200g
  • Papryka zielona 300g
  • Zielona fasolka szparagowa 150g
  • Bób 150g
  • Cebula biała 80g
  • Masło orzechowe 50g
  • Woda
  • Oliwa z oliwek 10g
  • Pasta zielone curry – 2 łyżeczki
  • Sok z limonki
  • Skórka z limonki
  • 3 ząbki czosnku
  • Sos sojowy – 2 łyżki
  • Przyprawy: curry, sól, pieprz, chilli, papryka słodka wędzona, trawa cytrynowa.

Dodatkowo:

  • Makaron ryżowy (u mnie z czarnym sezamem)/ryż
  • Orzeszki
  • Kolendra suszona (do posypania)

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę i bób ugotuj na parze al dente.
  2. Paprykę i cukinię pokrój na dość duże kawałki, a cebulę i czosnek w drobne plastry.
  3. Tofu pokrój w kostkę.
  4. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij najpierw samą cebulę, a następnie dodaj czosnek, sól i pieprz.
  5. Po pewnym czasie dodaj paprykę i smaż, aż zmięknie.
  6. Skórkę z limonki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  7. Później wsyp do garnka resztę warzyw, dodaj przyprawy, pastę curry, skórkę i sok z limonki i duś wszystko razem.
  8. Na patelnię wlej sos sojowy, dodaj tofu i wsyp łyżeczkę przyprawy curry, smaż przez chwilę, po czym przełóż do warzyw i wymieszaj.
  9. Do kubka dodaj masło orzechowe, zalej wodą w proporcji 2:1 (wodą:masło) i wymieszaj na sos ze szczyptą soli.
  10. Wyłącz gaz pod garnkiem, wlej sos i przemieszaj całość.
  11. Podawaj z makaronem ryżowym, bądź ryżem jaśminowym, posypane kolendrą i orzeszkami.

Wartości odżywcze(sos):

E: 1107Kcal, B: 72,5g W: 67g T: 64g

Limonka, masło orzechowe i sos sojowy robią tu swoje ?. Przekonajcie się sami!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *