Cytrynowy sernik z ricottą na ciasteczkowym spodzie
29 października, 2021
Kremowy sernik z ricottą o orzeźwiającym, cytrusowym smaku…
Delikatna masa serowa obłędnie komponuje się z herbatnikowo-kakaowym spodem z dodatkiem masła orzechowego, a zatopione w niej borówki tylko wzbogacają ową kompozycję ?.
Tak wygląda, a jak smakuje…?
Czas przygotowania: ok. 2h 30minut
Stopień trudności: średni
Składniki:
Na spód:
Herbatniki (u mnie bonitki) 80g
Masło orzechowe 40g
Kakao ciemne 20g
Woda 60g
Sernik:
Ricotta 500g
Twaróg chudy 250g
Jogurt Skyr naturalny 300g
3 jajka 153g
2 białka jaj 72g
Budyń waniliowy 40g (proszek)
Sok z 1 cytryny
Skórka z 2 cytryn
Erytrol/słodzik (ok. 90g-120g, próbujcie masy)
Borówki 200g
Sposób przygotowania:
Herbatniki zmiksuj na mąkę w blenderze i wymieszaj z kakao.
Dodaj masło orzechowe i wodę, a następnie ponownie zblenduj.
Dno tortownicy (u mnie o średnicy 28cm) wyłożonej papierem do pieczenia oblep ciastem.
Do jednej miski wbij żółtka z 3 jajek, a do drugiej 5 białek jaj – ubij na sztywną pianę.
Wyparz 2 cytryny i zetrzyj z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach.
Do żółtek dodaj ricottę, twaróg, jogurty, erytrol oraz sok z cytryny – zblenduj na gładko.
Następnie dodaj połowę startej skórki i proszek budyniowy – ponownie zmiksuj.
Do masy delikatnie wmieszaj białka jaj i resztę skórki z cytryny.
Przelej masę na spód, a na wierzchu powbijaj owoce.
Piekarnik rozgrzej do 160 stopni Celsjusza.
Piecz 45 minut w trybie grzania od dołu i kolejną godzinę w trybie góra-dół.
Wyłącz piekarnik, a sernik pozostaw w środku, aż całkowicie wystygnie.
Wartości odżywcze (całość):
E: 1990Kcal, B: 160g W: 161g T: 77g
1 z 12 kawałków:
E: 165Kcal, B: 13g W: 13g T: 6,5g
Ricotta nadaje temu serniczkowi idealnej konsystencji! Musicie go spróbować z okazji… Albo bez okazji ?.