Słodkie,  Wegetariańskie

Cytrynowy sernik z ricottą na ciasteczkowym spodzie

Kremowy sernik z ricottą o orzeźwiającym, cytrusowym smaku…

Delikatna masa serowa obłędnie komponuje się z herbatnikowo-kakaowym spodem z dodatkiem masła orzechowego, a zatopione w niej borówki tylko wzbogacają ową kompozycję ?.

Tak wygląda, a jak smakuje…?

Czas przygotowania: ok. 2h 30minut

Stopień trudności: średni

Składniki:

Na spód:

  • Herbatniki (u mnie bonitki) 80g
  • Masło orzechowe 40g
  • Kakao ciemne 20g
  • Woda 60g

Sernik:

  • Ricotta 500g
  • Twaróg chudy 250g
  • Jogurt Skyr naturalny 300g
  • 3 jajka 153g
  • 2 białka jaj 72g
  • Budyń waniliowy 40g (proszek)
  • Sok z 1 cytryny
  • Skórka z 2 cytryn
  • Erytrol/słodzik (ok. 90g-120g, próbujcie masy)
  • Borówki 200g

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki zmiksuj na mąkę w blenderze i wymieszaj z kakao.
  2. Dodaj masło orzechowe i wodę, a następnie ponownie zblenduj.
  3. Dno tortownicy (u mnie o średnicy 28cm) wyłożonej papierem do pieczenia oblep ciastem.
  4. Do jednej miski wbij żółtka z 3 jajek, a do drugiej 5 białek jaj – ubij na sztywną pianę.
  5. Wyparz 2 cytryny i zetrzyj z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach.
  6. Do żółtek dodaj ricottę, twaróg, jogurty, erytrol oraz sok z cytryny – zblenduj na gładko.
  7. Następnie dodaj połowę startej skórki i proszek budyniowy – ponownie zmiksuj.
  8. Do masy delikatnie wmieszaj białka jaj i resztę skórki z cytryny.
  9. Przelej masę na spód, a na wierzchu powbijaj owoce.
  10. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni Celsjusza.
  11. Piecz 45 minut w trybie grzania od dołu i kolejną godzinę w trybie góra-dół.
  12. Wyłącz piekarnik, a sernik pozostaw w środku, aż całkowicie wystygnie.

Wartości odżywcze (całość):

E: 1990Kcal, B: 160g W: 161g T: 77g

1 z 12 kawałków:

E: 165Kcal, B: 13g W: 13g T: 6,5g

Ricotta nadaje temu serniczkowi idealnej konsystencji! Musicie go spróbować z okazji… Albo bez okazji ?.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *