Serowe placuszki z cukinii w sosie grzybowym
27 sierpnia, 2021
Wytrawne placuszki z cukinii idealne dla fanów intensywnego smaku włoskich, twardych serów…
Polane sosem z borowików i podgrzybków, zebranych podczas ubiegłej jesieni, pysznie smakują i sycą na długo.
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki:
Placuszki:
- Cukinia 1kg (masa po starciu, przed odciśnięciem)
- Cebula biała 100g
- 3 jajka 153g
- Ser Grana Padano 150g
- Mąka pszenna 50g
- Sól, pieprz, czosnek granulowany.
Sos grzybowy:
- Suszone podgrzybki 100g
- Papryka 300g (żółta i czerwona)
- Cebula czerwona 100g
- Kostka rosołowa
- Woda 50g+50g
- Mąka ziemniaczana 10g
- Świeża pietruszka – średni pęczek
- Oliwa z oliwek 5g
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posol, wymieszaj i przełóż do durszlaka, odstaw na kilkanaście minut.
- W tym czasie pokrój obydwie cebulę i paprykę oraz posiekaj pietruszkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czerwoną cebulę, następnie dodaj paprykę i smaż, aż zmięknie.
- Rozpuść kostkę rosołową w 50g wrzątku i wlej na patelnię, dodaj grzyby i duś wszystko pod przykryciem, po pewnym czasie wsyp pietruszkę.
- Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i przełóż do miski, dodaj jajka, czosnek i pieprz – przemieszaj.
- Cukinię mocno odciśnij z wody i przełóż do miski.
- Całość wymieszaj z mąką.
- Blaszki wyłóż papierem do pieczenia, łyżką uformuj na niej placuszki.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Piecz około 20 minut w trybie góra-dół.
- Sos: W odrobinie wody rozmieszaj mąkę ziemniaczaną i przelej płyn do sosu, gotuj mieszając, aż zgęstnieje.
- Placki podawaj polane sosem i posypane pietruszką.
Wartości odżywcze (21placków + sos):
E: 1680Kcal, B: 111g W: 171g T: 68g
Cukiniowe placki prosto z piekarnika, proste, ale niesamowicie smaczne – musicie posmakować sami ?.
Smacznego jedzonkowania!