Słodkie,  Wegetariańskie

Brownie z cukinii „śliwka w czekoladzie”

Śliwki w czekoladzie to cukierki, które w mojej rodzinie są bardzo lubiane…

Dlatego zdecydowałam się na stworzenie słodziutkiego brownie, które bardzo dobrze oddaje ich smak i spotkało się z pozytywnym odbiorem surowego jury ?!

Mięciutkie i wilgotne ciasto, o wysokiej zawartości białka, a w nim zatopione świeże, dojrzałe węgierki – brzmi tak jak smakuje.

Czas przygotowania: ok. 1h

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 3 jajka 153g (białka i żółtka oddzielnie)
  • Cukinia 600g (masa przed odsączeniem)
  • Mąka pszenna/gryczana 50g
  • Mąka kokosowa 50g
  • Odżywka białkowa (najlepiej czekoladowa/orzechowa) 40g
  • Kakao ciemne 50g
  • Czekolada gorzka 85% 40g
  • Erytrol/słodzik 100-120g
  • Woda 100g
  • Soda oczyszczona
  • Szczypta soli
  • Śliwki 300g

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do durszlaka. Posol i odstaw na minimum 10 minut.
  2. Do jednej miski wbij żółtka, a do drugiej białka – ubij je na sztywną pianę.
  3. Czekoladę zetrzyj na tarce i dodaj do żółtek.
  4. Wsyp mąki, odżywkę, kakao, erytrol, sodę oczyszczoną i wlej wodę, zblenduj ciasto.
  5. Śliwki pokrój na ćwiartki, połowę zmieszaj z masą.
  6. Ciasto delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
  7. Tortownicę (u mnie o średnicy 28cm) wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto, na wierzchu ułóż owoce.
  8. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
  9. Piecz przez 15 minut w trybie grzania od dołu i kolejne 30 minut góra-dół.

Wartości odżywcze(całość):

E: 1308Kcal, B: 86g W: 108g T: 55g

1 z 12 kawałków:

E: 109Kcal, B: 7g W: 9g T: 4,6g

Dla mnie śliwki w czekoladzie nie dorównują temu ciastu, ale każdy ma swój gust… Dlatego sprawdźcie sami!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *