
Brownie z cukinii „śliwka w czekoladzie”
24 września, 2021

Śliwki w czekoladzie to cukierki, które w mojej rodzinie są bardzo lubiane…
Dlatego zdecydowałam się na stworzenie słodziutkiego brownie, które bardzo dobrze oddaje ich smak i spotkało się z pozytywnym odbiorem surowego jury ?!
Mięciutkie i wilgotne ciasto, o wysokiej zawartości białka, a w nim zatopione świeże, dojrzałe węgierki – brzmi tak jak smakuje.

Czas przygotowania: ok. 1h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 3 jajka 153g (białka i żółtka oddzielnie)
- Cukinia 600g (masa przed odsączeniem)
- Mąka pszenna/gryczana 50g
- Mąka kokosowa 50g
- Odżywka białkowa (najlepiej czekoladowa/orzechowa) 40g
- Kakao ciemne 50g
- Czekolada gorzka 85% 40g
- Erytrol/słodzik 100-120g
- Woda 100g
- Soda oczyszczona
- Szczypta soli
- Śliwki 300g
Sposób przygotowania:
- Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do durszlaka. Posol i odstaw na minimum 10 minut.
- Do jednej miski wbij żółtka, a do drugiej białka – ubij je na sztywną pianę.
- Czekoladę zetrzyj na tarce i dodaj do żółtek.
- Wsyp mąki, odżywkę, kakao, erytrol, sodę oczyszczoną i wlej wodę, zblenduj ciasto.
- Śliwki pokrój na ćwiartki, połowę zmieszaj z masą.
- Ciasto delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
- Tortownicę (u mnie o średnicy 28cm) wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto, na wierzchu ułóż owoce.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Piecz przez 15 minut w trybie grzania od dołu i kolejne 30 minut góra-dół.
Wartości odżywcze(całość):
E: 1308Kcal, B: 86g W: 108g T: 55g
1 z 12 kawałków:
E: 109Kcal, B: 7g W: 9g T: 4,6g
Dla mnie śliwki w czekoladzie nie dorównują temu ciastu, ale każdy ma swój gust… Dlatego sprawdźcie sami!
Smacznego jedzonkowania!
Zobacz również

Świąteczne pierożki z pieczoną fasolą i bakaliami
6 grudnia, 2022
Tymiankowa dynia na cynamonowej paście z fasoli
15 października, 2021