Słodziutka, pieczona dynia w mieszance aromatycznych przypraw podana na cynamonowej paście z białej fasoli słodzonej daktylami i podkręconej sosem sojowym…
Jesień wjechała wraz z tym daniem na całego ?! Rozsmakujcie się w intensywnie przyprawionej królowej ? maczanej w cudownym „hummusie” inaczej!
Wymieszaj 5g oliwy z oliwek, paprykę słodką wędzoną, tymianek, sól i pieprz i natrzyj dynię marynatą.
Pokroj cebulę.
Piecz dynię i cebulę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni Celsjusza około 15-20 minut.
Daktyle zalej wrzątkiem.
W blenderze zblenduj białą fasolę z odsączonymi daktylami, sezamem, cynamonem, sosem sojowym, sokiem z cytryny, erytrolem, solą i pieprzem na gładką pastę.
Pastę wyłóż na talerz, podaj z upieczoną dynią, cebulą, polane 5g oliwy i posypane sezamem.
Wartości odżywcze(całość):
E: 563Kcal, B: 26g W: 76g T: 15,5g
Dla mnie takie danie to strzał w dziesiątkę w okresie spadających liści…