Migdałowo-cynamonowa zupa krem z marchewki i soczewicy
12 listopada, 2021
Jesień to idealny czas na rozgrzewające zupy – w chłodniejsze dni są świetnym sposobem na rozgrzanie się od wewnątrz ;).
Pyszny, delikatnie cynamonowy krem z marchewki… Gęsty i sycący dzięki zawartości czerwonej soczewicy, podkreślony smakiem migdałów idealnie sprawdzi się na jesienny posiłek 😉!
Marchewki i seler obierz, pokrój drobniej i włóż do garnka.
Dodaj cebulę, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie i zalej 2l zimnej wody, zagotuj pod przykryciem.
Wlej oliwę i sos sojowy, gotuj dalej, aż warzywa zmiękną.
Odsącz soczewicę i dodaj do wywaru. Gotuj aż zmięknie (ok. 10-15 minut)
Wyłącz gaz, wyjmij ziele i liście laurowe.
Paprykę pokrój w kostkę.
Zupę zblenduj na gładko z masłem migdałowym, płatkami drożdżowymi i przyprawami.
Wrzuć do garnka paprykę, gotuj jeszcze chwilę aż zmięknie.
Migdały posiekaj drobno i podpraż na patelni wraz z płatkami drożdżowymi.
Podawaj zupę posypaną prażonymi migdałami i pietruszką.
Wartości odżywcze(cała zupa – 2 lub 3 porcje):
E: 1262Kcal, B: 64g W: 151g T: 43g
Warto rozgrzać się zjadając taką zupkę – zaspokoimy nie tylko głód, ale też zaoszczędzimy na ogrzewaniu i pokryjemy zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych!