
Indyjskie burgery – vegan
Pikantne burgery inspirowane indyjskimi smakami…
Znajdziecie w nich ostrą nutę curry, maślany, delikatnie słodki smak orzechów nerkowca, wędzony zmielonej papryki – a to wszystko zamknięte w chrupiącym, ciecierzycowym kotlecie obsypanym pietruszką i wypełnionym warzywami!
Opcja dla wegan i nie tylko… Zadbałam, aby były zdrowe, sycące i pełnowartościowe, więc o to się nie musicie martwić ;). Zostawiam Was zatem tylko z prostym przepisem, zdjęciami burgerków i ich fenomenalnym smakiem!

Czas przygotowania: 1h
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Ciecierzyca (suche ziarno) 200g
- Dynia 200g
- Papryka 150g (1)
- Cebula biała 100g (1)
- Płatki owsiane 60g
- Płatki drożdżowe nieaktywne 30g
- Orzechy nerkowca 50g
- 3 duże ząbki czosnku
- Soda oczyszczona – pół łyżeczki
- Pasta żółte curry – czubata łyżeczka
- Przyprawy – sól, pieprz, garam masala, papryka słodka wędzona, papryka słodka, cynamon, pietruszka.
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę zalej wodą minimum kilka godzin przed gotowaniem (najlepiej dzień wcześniej).
- Dynię obierz, pokrój w kostkę i ugotuj.
- Ciecierzycę ugotuj.
- Zmiel płatki owsiane i orzechy nerkowca.
- Przełóż ciecierzycę, dynię, czosnek przeciśnięty przez praskę, płatki drożdżowe, pastę curry, zmielone płatki i orzechy oraz przyprawy i zblenduj na gładko.
- Warzywa pokrój w kostkę i wymieszaj z masą.
- Piekarnik rozgrzej do 210 stopni Celsjusza.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Uformuj burgery (u mnie 9 sztuk – 1 to 110g).
- Piecz około 25 minut w trybie góra dół.
Wartości odżywcze(całość – 9 burgerów):
E: Kcal, B: g W: g T: g
1 z 9 burgerów:
E: Kcal, B: g W: g T: g
Czy istnieje pyszniejszy VEGAN burger?
Możliwe, że tak – kilka pomysłów już zamieściłam na blogu, więc każdy znajdzie coś dla siebie, ale myślę, że te także powinniście przetestować!
Smacznego jedzonkowania!
Zobacz również

Makowiec inaczej…
25 listopada, 2022
Wiosenne kluseczki ze szparagami i remuladą curry
9 maja, 2023