Słone,  Wegańskie

Świąteczny makowy pasztet z fasoli

Makowce, makiełki, makówki…

Nie wiem co z tego zestawu przygotowuje się u Was na Święta 🎄, ale jedno jest pewne – ŚWIĘTA NIEODMIENNIE ŁĄCZĄ SIĘ Z MAKIEM!

Inspirując się świątecznymi przepisami wpadłam na pomysł przygotowania roślinnego pasztetu z makiem w roli głównej. Ponadto skrywa też w sobie orzechy włoskie i rodzynki, więc jest NA BOGATO 😉!

Czas przygotowania: 30 min + 45 min (łącznie ok. 1h 15min)

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Fasola biała z puszki 480g
  • Mak mielony 50g
  • Kasza manna 25g
  • Kasza jaglana 100g
  • Cebula biała 100g
  • Orzechy włoskie 40g
  • Rodzynki 50g
  • Sos sojowy 25g
  • Syrop klonowy/z agawy/miód (w wersji niewegańskiej) 20g
  • Oliwa z oliwek 10g
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną gotuj we wrzącej wodzie około 15 minut.
  2. Cebulę posiekaj drobno.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż cebulę razem z solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Połowę orzechów zblenduj na mąkę.
  5. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw, aby zmiękły.
  6. Fasolę odcedź z wody i przepłucz, przełóż do miski.
  7. Do fasoli dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, sos sojowy, miód, sól i pieprz, a następnie zblenduj na gładką masę (w razie potrzeby dodaj odrobinę wody).
  8. Do masy wsyp mak, kaszę mannę, mąkę z orzechów, orzechy, rodzynki i cebulę – wymieszaj.
  9. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  10. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
  11. Piecz około 45 minut w trybie góra-dół.
  12. Przed pokrojeniem odstaw pasztet, aby całkowicie ostygł i się ustabilizował.

Wartości odżywcze:

E: 1780Kcal, B: 70g W: 214g T: 64g

Może w te Święta odejdziecie troszkę od tradycji i jedną z 12 potraw okaże się ten pasztet? Zachęcam do spróbowania.

Smacznego jedzonkowania!

2 komentarze

  • Ala

    Bardzo mi sie podoba ten przepis i mam ochotę upeic taki pasztet tylko mam pytanie, w składnikach jest kasza manna,a w wykonaniu jej nie ma (nie wiem kiedy ją dodać i czy surową?) w zamian jest tu mąka orzechowa,a w składnikach jej nei ma . Ma być ile?

    • admin

      Kaszę mannę dodaję na sucho, w momencie gdy dodaję również np. mak (to powinno być w tym punkcie i już jest uzupełnione 😉 ). Pisząc mąka orzechowa mam na myśli zblendowane orzechy włoskie, które są uwzględnione w przepisie. W składnikach jest 40 g orzechów włoskich, a w sposobie przygotowania jest napisane, aby połowę z nich zblendować na mąkę, więc będzie 20g mąki z orzechów włoskich (oczywiście można kupić już zmielone). Faktycznie w przepisie znalazło się kilka nieścisłości, które już zmieniłam. Dziękuję bardzo za komentarz, bo dzięki Pani mogłam poprawić te błędy :)!
      Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *