Świąteczny makowy pasztet z fasoli
17 grudnia, 2021
Makowce, makiełki, makówki…
Nie wiem co z tego zestawu przygotowuje się u Was na Święta 🎄, ale jedno jest pewne – ŚWIĘTA NIEODMIENNIE ŁĄCZĄ SIĘ Z MAKIEM!
Inspirując się świątecznymi przepisami wpadłam na pomysł przygotowania roślinnego pasztetu z makiem w roli głównej. Ponadto skrywa też w sobie orzechy włoskie i rodzynki, więc jest NA BOGATO 😉!
Czas przygotowania: 30 min + 45 min (łącznie ok. 1h 15min)
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Fasola biała z puszki 480g
- Mak mielony 50g
- Kasza manna 25g
- Kasza jaglana 100g
- Cebula biała 100g
- Orzechy włoskie 40g
- Rodzynki 50g
- Sos sojowy 25g
- Syrop klonowy/z agawy/miód (w wersji niewegańskiej) 20g
- Oliwa z oliwek 10g
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek.
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną gotuj we wrzącej wodzie około 15 minut.
- Cebulę posiekaj drobno.
- Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż cebulę razem z solą, pieprzem i majerankiem.
- Połowę orzechów zblenduj na mąkę.
- Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw, aby zmiękły.
- Fasolę odcedź z wody i przepłucz, przełóż do miski.
- Do fasoli dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, sos sojowy, miód, sól i pieprz, a następnie zblenduj na gładką masę (w razie potrzeby dodaj odrobinę wody).
- Do masy wsyp mak, kaszę mannę, mąkę z orzechów, orzechy, rodzynki i cebulę – wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Piecz około 45 minut w trybie góra-dół.
- Przed pokrojeniem odstaw pasztet, aby całkowicie ostygł i się ustabilizował.
Wartości odżywcze:
E: 1780Kcal, B: 70g W: 214g T: 64g
Może w te Święta odejdziecie troszkę od tradycji i jedną z 12 potraw okaże się ten pasztet? Zachęcam do spróbowania.
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni
2 komentarze
Ala
Bardzo mi sie podoba ten przepis i mam ochotę upeic taki pasztet tylko mam pytanie, w składnikach jest kasza manna,a w wykonaniu jej nie ma (nie wiem kiedy ją dodać i czy surową?) w zamian jest tu mąka orzechowa,a w składnikach jej nei ma . Ma być ile?
admin
Kaszę mannę dodaję na sucho, w momencie gdy dodaję również np. mak (to powinno być w tym punkcie i już jest uzupełnione 😉 ). Pisząc mąka orzechowa mam na myśli zblendowane orzechy włoskie, które są uwzględnione w przepisie. W składnikach jest 40 g orzechów włoskich, a w sposobie przygotowania jest napisane, aby połowę z nich zblendować na mąkę, więc będzie 20g mąki z orzechów włoskich (oczywiście można kupić już zmielone). Faktycznie w przepisie znalazło się kilka nieścisłości, które już zmieniłam. Dziękuję bardzo za komentarz, bo dzięki Pani mogłam poprawić te błędy :)!
Smacznego