Pomidorowy piernik z czekośliwką i orzechami
Świąteczne ciasto?
Myślę, że zgodzicie się ze mną, gdy powiem, że PIERNIK to jeden z najbardziej tradycyjnych, bożonarodzeniowych wypieków!
W mojej rodzinie od zawsze królował, przełożony powidłami śliwkowymi i sowicie oblany słodką czekoladą, obsypany po wierzchu kawałkami orzechów…
W tym roku postanowiłam zrobić go w delikatnie odchudzonej i zdrowszej wersji – bo z POMIDORÓW!
Czas przygotowania: 1h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 2 jajka
- Pomidory z puszki 400g
- Mąka orkiszowa 120g
- Odżywka białkowa 30g
- Erytrol 100g/słodzik/cukier/miód
- Orzechy włoskie 40g
- Kakao gorzkie 20g
- Przyprawa do piernika (polecam Kotanyi) – 2 łyżeczki
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Czekośliwka/powidła śliwkowe 60g
- Czekolada gorzka 85% 30g
Sposób przygotowania:
- W misce zblenduj pomidory, przyprawę do piernika, kakao, erytrol i proszek do pieczenia.
- Dodaj mąkę, odżywkę białkową i 20 g orzechów, ponownie zmiksuj na gładką masę.
- Posiekaj resztę orzechów włoskich i dodaj do ciasta, przemieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 18cm).
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
- Piecz 50 minut w trybie góra-dół.
- Poczekaj aż ciasto ostygnie.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
- Przekrój ciasto na pół, przełóż czekośliwką lub powidłami i polej czekoladą.
Wartości odżywcze(całość):
E: 1262Kcal, B: 66g W: 121g T: 53g
1 kawałek (1/4 ciasta):
E: 315Kcal, B: 16,5g W: 30,5g T: 13g
Ten piernik może nie należy do tych najbardziej tradycyjnych, które zarabia się na kilka miesięcy przed Świętami… Konsystencją też odbiega od zwykłego, bo jest bardziej jak Brownie – ale według mnie to jego zalety!
Spróbujcie sami, czy to wersja dla Was 😉.
Smacznego jedzonkowania!