Nie dość że w wersji XXL, sycące i zachwycające smakiem to jeszcze pełne dobroci – czekolady, orzeszków i rodzynek (lub nie 😜)!
Polecam zrobić własne i poczęstować bliskich, lub zjeść samemu ;).
Czas przygotowania: ok. 1h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Fasola biała z puszki 480g (2 puszki)
Jabłko 120g (1)
Wegańska odżywka białkowa/zwykła 30g
Masło orzechowe 40g
Orzeszki ziemne 40g
Gorzka czekolada 40g
Rodzynki 30g
Erytrol/słodzik
Proszek do pieczenia – pół łyżeczki
Ew. Aromat waniliowy
Szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Fasolę odcedź z puszki i przepłucz wodą, przesyp do miski.
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach na mus, dodaj do fasoli.
Do miski wsyp odżywkę białkową (wegańską w wersji wegańskiej), masło orzechowe, połowę orzechów, erytrol (do smaku), proszek do pieczenia, szczyptę soli i ewentualnie aromat waniliowy.
Zblenduj na gładko za pomocą blendera.
Orzeszki i czekoladę posiekaj – wrzuć do masy razem z rodzynkami i przemieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 18 cm).
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Piecz ok. 45 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze(całe ciasto):
E: 1247Kcal, B: 80g W: 125,5g T: 41,5g
Prawdziwa wegańska przyjemność dla kubków smakowych. Myślę, że każdy ciastko- i ciastożerca będzie usatysfakcjonowany!