Słone,  Wegetariańskie

Piecuchy, czyli pieczone drożdżowe pierogi

Piecuchy…

Czy to bardziej mini Calzone, czy może pierogi? Trudno powiedzieć, ale najważniejsze są wrażenia smakowe 😉! A te moim zdaniem są cudowne…

Czas przygotowania: 20minut+1h30minut+30minut (łącznie około 2h 20minut)

Stopień trudności: średnie

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka pszenna 400g
  • Woda 220g
  • Oliwa z oliwek 10g
  • Suche drożdże 7g
  • Sól 6g

Farsz pierwszy:

  • Tofu wędzone 180g
  • Ziemniaki 100g
  • Cebula biała 70g
  • Ogórki konserwowe 120g
  • Oliwa z oliwek 5g
  • Płatki drożdżowe 5g
  • Sos sojowy – łyżka
  • Sól, pieprz

Farsz drugi:

  • Mozzarella light 125g
  • Zielone pesto 60g
  • Pomidorki koktajlowe 150g

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj oliwę, sól, drożdże i wlej gorącą wodę – zagnieć ciasto i wyrabiaj przez minimum 10 minut, aż będzie gładkie, przykryj ściereczką i odstaw na około 1h 30 minut w ciepłe miejsce.
  2. Obierz ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie po czym odcedź z wody.
  3. Pokrój cebulę w kostkę, pomidorki na pół, a ogórki w cienkie plasterki.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć cebulę, wlej sos sojowy, przypraw pieprzem i smaż przez moment.
  5. W misce zblenduj ziemniaki, tofu i płatki drożdżowe. Dodaj ogórki i cebulę, przypraw solą o ile to konieczne i wymieszaj.
  6. W osobnej misce rozdrobnij widelcem mozzarellę i wymieszaj z pesto.
  7. Ciasto podziel na dwie części i każda z nich rozwałkuj cienko (na grubość około 0,7 cm). Wycinaj kółka, nadziej farszem i wklej jak pierogi.
  8. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza.
  9. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej piecuchy (zostaw pomiędzy nimi odstępy, aby się nie skleiły), wstaw do piekarnika i piecz około 20-25 minut w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze:

1 pieróg z mozzarellą(łącznie 5):

E: 222Kcal, B: 8g W: 32,5g T: 9,5g

1 pieróg z tofu(łącznie 6):

E: 205Kcal, B: 8,5g W: 32g T: 6g

Dwie prawdziwie mączne miłości – pizza i pierogi połączone w jedno danie. Kto wybiera taki mix? 😉

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *