Czy to bardziej mini Calzone, czy może pierogi? Trudno powiedzieć, ale najważniejsze są wrażenia smakowe 😉! A te moim zdaniem są cudowne…
Czas przygotowania: 20minut+1h30minut+30minut (łącznie około 2h 20minut)
Stopień trudności: średnie
Składniki:
Ciasto:
Mąka pszenna 400g
Woda 220g
Oliwa z oliwek 10g
Suche drożdże 7g
Sól 6g
Farsz pierwszy:
Tofu wędzone 180g
Ziemniaki 100g
Cebula biała 70g
Ogórki konserwowe 120g
Oliwa z oliwek 5g
Płatki drożdżowe 5g
Sos sojowy – łyżka
Sól, pieprz
Farsz drugi:
Mozzarella light 125g
Zielone pesto 60g
Pomidorki koktajlowe 150g
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, dodaj oliwę, sól, drożdże i wlej gorącą wodę – zagnieć ciasto i wyrabiaj przez minimum 10 minut, aż będzie gładkie, przykryj ściereczką i odstaw na około 1h 30 minut w ciepłe miejsce.
Obierz ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie po czym odcedź z wody.
Pokrój cebulę w kostkę, pomidorki na pół, a ogórki w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć cebulę, wlej sos sojowy, przypraw pieprzem i smaż przez moment.
W misce zblenduj ziemniaki, tofu i płatki drożdżowe. Dodaj ogórki i cebulę, przypraw solą o ile to konieczne i wymieszaj.
W osobnej misce rozdrobnij widelcem mozzarellę i wymieszaj z pesto.
Ciasto podziel na dwie części i każda z nich rozwałkuj cienko (na grubość około 0,7 cm). Wycinaj kółka, nadziej farszem i wklej jak pierogi.
Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej piecuchy (zostaw pomiędzy nimi odstępy, aby się nie skleiły), wstaw do piekarnika i piecz około 20-25 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze:
1 pieróg z mozzarellą(łącznie 5):
E: 222Kcal, B: 8g W: 32,5g T: 9,5g
1 pieróg z tofu(łącznie 6):
E: 205Kcal, B: 8,5g W: 32g T: 6g
Dwie prawdziwie mączne miłości – pizza i pierogi połączone w jedno danie. Kto wybiera taki mix? 😉