A właściwie to są zmielone – z zielonej soczewicy i kaszy gryczanej z dodatkiem marchewki, podsmażonj cebulki, dużą ilością czosnku i przypraw nabierają wspaniałego smaku…
Soczewicę zalej wodą ponad jej poziom minimum 30 minut wcześniej.
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, tak aby była sypka.
Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę pokrój w kostkę.
Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni i zeszklij cebulę.
Soczewicę odcedź z wody, wsyp do miski, dodaj pół kaszy, pół cebuli, masło orzechowe, płatki drożdżowe, sos sojowy, czosnek, szczyptę sody i przyprawy – zblenduj na gładko za pomocą blendera.
Do masy wsyp resztę kaszy, cebuli i marchewkę, całość dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej patelnię, z masy uformuj kulki (u mnie 24), splaszcz delikatnie i smaż z dwóch stron pod przykryciem.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze(całość – 24 klopsiki):
E: 1400Kcal, B: 76g W: 183g T: 30g
1 z 24 klopsików:
E: 58Kcal, B: 3g W: 7,5g T: 1,25g
Klopsiki dla wegan i nie tylko ;), którzy lubią dobrze zjeść! Należysz do tych osób? Wypróbuj ten przepis.