
Wege kebab w domowej tortilli
Kebab w wegetariańskim (a może być w wegańskim) wydaniu? Czemu nie!
Cieniutka, domowa tortilla z mięsem sojowym, orientalną pastą z fasoli, sosem czosnkowym i masą warzyw… Zasmakuje wegetarianom i osobom na diecie tradycyjnej :). Wielokrotnie wypróbowane!

Czas przygotowania: ok. 1h
Stopień trudnosci: średnie
Składniki:
Domowe tortille:
- mąka pszenne typ 650 – 245g
- letnia woda 140g
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- zioła prowansalskie, sól
Pasta z fasoli:
- fasola biała z puszki 240g
- przyprawy: sól, pieprz, garam masala, kolendra lub pietruszka, curry, papryka słodka wędzona, papryka słodka, cynamon, oregano, czosnek w proszku.
- cebula 50g
Sos czosnkowo-ziołowy (w wersji wegańskiej można pominąć):
- skyr naturalny 150g
- 3 ząbki czosnku
- majonez lekki winiary 30g
- przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie
Kebab:
- 100g kotletów sojowych (produkt raczej należy do tych bardziej przetworzonych, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić)
- 10g oliwy z oliwek
- 50g cebuli
- woda do gotowania
- wegańska kostka rosołowa
- przyprawy: 5 kulek ziela angielskiego, 5 liści laurowych, przyprawa do kebaba/gyrosa z dobrym składem
Dodatkowo:
- ulubione warzywa (u mnie ogórki gruntowe,kiszone, konserwowe, pomidorki, papryka, sałata lodowa)
- ew. ketchup z cukinii lub zwykły, pestki, nasiona.

Sposób przygotowania:
- w garnku zagotować wodę, wrzucić kostkę rosołową, przyprawę do gyrosa, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, wsypać kotlety sojowe i gotować ok. 15 minut do miękkości
- w miseczce wymieszać składniki na sos czosnkowy
- odlać wodę z puszki, zmiksować fasolę z przyprawami (można dodać odrobinę wody lub oliwy- nie uwzględniona w wartości odżywczej na dole)
- do miski wsypać mąkę, zioła, sól, proszek do pieczenia i wymieszać
- dodać letniej wody i zamieszać ciasto najpierw łyżką, a później wyrabiać przez chwilę dłońmi (powinno być elastyczne, miękkie, nie kleić się) w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką
- tortille rozwałkować na cienkie placki (u mnie 6)
- smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej ok. 20 sekund z jednej strony, po czym odwrócić na ok. 10/20 sekund na drugą stronę i zdjąć – powtórzyć z każdą kolejną
- tortille najlepiej przechowywać w folii aluminiowej lub przykryte talerzem, aby nie wyschły
- mięso sojowe razem z cebulą wyjąć z garnka, pokroić, podsmażyć na rozgrzanej oliwie z przyprawami
- gotowe tortille posmarować sosem, pastą, dodać ulubione warzywa, a’la mięso, zwinąć i rozkoszować się smakiem wegetariańskiego kebaba.
Wartości odżywcze:
Porcja ze zdjęcia bez warzyw (2 placki +1/3 sosu, 1/3 kebaba, 1/3 pasty):
E: 597kcal, B: 35g W: 87g T: 8,5g
Tortilla (1 placek):
E: 148 kcal, B: 4g W: 31g T: 0,3g
Sos:
E: 229 kcal, B: 18,4g W: 9,2g T: 12,6g
Pasta z fasoli:
E: 261 kcal B: 16g W: 40g T: 1,2g
Kebab:
E: 427 kcal, B: 45g W: 29g T: 11g
Mam nadzieję, że przepis się spodobał. Wypróbuj koniecznie na obiad lub spotkanie z nie-wege znajomymi i sprawdź ich reakcje :).
Smacznego jedzonkowania!
Zobacz również

Ciasto drożdżowe na kefirze
28 czerwca, 2021
Puszysty chleb z mielonym makiem
1 marca, 2021