Ewentualnie jajko do podania (w wersji niewegańskiej)
Sposób przygotowania:
Umyj warzywa.
Marchewki, seler i ziemniaki obierz i pokrój na dość duże kawałki.
Pora i cebulę przekrój na pół.
Do garnka wlej wodę i sos sojowy, zagotuj.
Wrzuć pokrojone warzywa, natkę pietruszki, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, majeranek i gotuj około 50 minut, aż warzywa zmiękną, a bulion będzie miał intensywny smak.
Odcedź warzywa. Por, cebulę, pieprz, ziele angielskie, nać pietruszki i liście laurowe wyjmij, a resztę warzyw pokrój drobniej.
Wlej bulion do garnka i dodaj pokrojone warzywa oraz majeranek.
W blenderze zblenduj białą fasolę, wodę z ogórków i zakwas, przelej do garnka i zagotuj ponownie.
Kiełbaski wegańskie pokrój w kawałki.
Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni i podsmaż kiełbaski razem z papryką słodką wędzoną, a gdy się zarumienią dodaj je do zupy i gotuj wszystko razem jeszcze około 10 minut.
Podawaj z pietruszką i ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze(całość = 6 talerzy ze zdjęcia – bez jajka):
E: 1300Kcal, B: 64g W: 189g T: 27g
Warto czasem spróbować czegoś nowego 😉! Ta zupa jest zarazem tradycyjna w smaku, ale troszkę (dla niektórych bardzo) zmodyfikowana pod względem składu… A przy tym bardzo dobra. Zaskoczcie w tym roku swoich bliskich!