Słodkie,  Wegańskie

Czekoladowe rogaliki z fasoli – vegan

Wegańskie, czekoladowe rogaliki baaardzo chrupiące z zewnątrz i mięciutkie wewnątrz. Czy to możliwe?

Jasne, że tak! Wyszły przepyszne i jest to oficjalnie jeden z najlepszych przepisów z fasoli, który zrobiłam! Słodziutkie, mocno kakaowe rogaliki, których smak przełamują kwaśne owoce wypełniające ich wnętrze… Jeżeli to czytasz – musisz ich spróbować!

Czas przygotowania: ok. 1h

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • fasola czerwona z puszki 240g
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista 50g
  • mąka pszenna 30g
  • mąka kokosowa 20g
  • odżywka białkowa wegańska 15g
  • kakao 30g
  • siemię lniane 10g
  • woda 50g
  • erytrol/słodzik
  • masło orzechowe 40g
  • owoce mrożone 150g (wiśnie, truskawki, czarna porzeczka)
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Siemię lniane zalej 50g wrzątku, wymieszaj, przykryj kubek talerzykiem i odstaw na minimum 10 min.
  2. Fasolę z puszki odcedź i przepłucz wodą, przełóż do blendera.
  3. Dodaj siemię lniane, masło orzechowe, szczyptę soli i erytrol/słodzik/cukier, kakao i zblenduj na gładko.
  4. W misce wymieszaj mąki, odżywkę białkową, proszek do pieczenia i wymieszaj ze zblendowana masą.
  5. Zagnieć ciasto.
  6. Rozwalkuj i wycinaj trójkąty (u mnie w sumie 26 sztuk), u podstawy każdego nałóż mrożone owoce i zawiń.
  7. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza.
  8. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej rogaliki.
  9. Piecz ok. 16 minut w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze (całość – 26 rogalików):

E: 1081 Kcal, B: 66g W: 108g T: 33g

1 z 26 rogalików:

E: 42 kcal, B: 2,5g W: 4g T: 1,3g

Chrupiące, mocno kakaowe i słodziutkie! Z kwaśnymi owocami to prawdziwa jedzeniowa przyjemność…

Smacznego jedzonkowania!

2 komentarze

    • admin

      Dziękuję ślicznie, bardzo mi miło :)!
      Przepraszam, że odpisuje tak późno, ale wcześniej komentarz mi się nie wyświetlił.
      Myślę, że może Pani spróbować zamienić odżywkę białkową na mąkę i więcej kakao w proporcjach 1:1 (mieszanka -tyle samo kakao co mąki – tyle gramów w sumie ile odżywki), a dodatkowo dodać więcej erytrolu/cukru/ksylitolu, aczkolwiek nie robiłam w ten sposób i trudno mi stwierdzić, czy wyjdą podobnie (niestety na pewno nie tak samo, bo wegańskie odżywki bardzo dobrze zagęszczają i dodają charakterystycznego dla nich smaku. Mam nadzieję, że się uda i będą mimo wszystko przepyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *