Czekoladowe rogaliki z fasoli – vegan
13 maja, 2022
Wegańskie, czekoladowe rogaliki baaardzo chrupiące z zewnątrz i mięciutkie wewnątrz. Czy to możliwe?
Jasne, że tak! Wyszły przepyszne i jest to oficjalnie jeden z najlepszych przepisów z fasoli, który zrobiłam! Słodziutkie, mocno kakaowe rogaliki, których smak przełamują kwaśne owoce wypełniające ich wnętrze… Jeżeli to czytasz – musisz ich spróbować!
Czas przygotowania: ok. 1h
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- fasola czerwona z puszki 240g
- mąka orkiszowa pełnoziarnista 50g
- mąka pszenna 30g
- mąka kokosowa 20g
- odżywka białkowa wegańska 15g
- kakao 30g
- siemię lniane 10g
- woda 50g
- erytrol/słodzik
- masło orzechowe 40g
- owoce mrożone 150g (wiśnie, truskawki, czarna porzeczka)
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Siemię lniane zalej 50g wrzątku, wymieszaj, przykryj kubek talerzykiem i odstaw na minimum 10 min.
- Fasolę z puszki odcedź i przepłucz wodą, przełóż do blendera.
- Dodaj siemię lniane, masło orzechowe, szczyptę soli i erytrol/słodzik/cukier, kakao i zblenduj na gładko.
- W misce wymieszaj mąki, odżywkę białkową, proszek do pieczenia i wymieszaj ze zblendowana masą.
- Zagnieć ciasto.
- Rozwalkuj i wycinaj trójkąty (u mnie w sumie 26 sztuk), u podstawy każdego nałóż mrożone owoce i zawiń.
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej rogaliki.
- Piecz ok. 16 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze (całość – 26 rogalików):
E: 1081 Kcal, B: 66g W: 108g T: 33g
1 z 26 rogalików:
E: 42 kcal, B: 2,5g W: 4g T: 1,3g
Chrupiące, mocno kakaowe i słodziutkie! Z kwaśnymi owocami to prawdziwa jedzeniowa przyjemność…
Smacznego jedzonkowania!
2 komentarze
Ala
Wspaniale wyglądają , mam pytanie wyjdą bez tej odżywki bo nie mam i nie kupuje? Coś innego dodać?
admin
Dziękuję ślicznie, bardzo mi miło :)!
Przepraszam, że odpisuje tak późno, ale wcześniej komentarz mi się nie wyświetlił.
Myślę, że może Pani spróbować zamienić odżywkę białkową na mąkę i więcej kakao w proporcjach 1:1 (mieszanka -tyle samo kakao co mąki – tyle gramów w sumie ile odżywki), a dodatkowo dodać więcej erytrolu/cukru/ksylitolu, aczkolwiek nie robiłam w ten sposób i trudno mi stwierdzić, czy wyjdą podobnie (niestety na pewno nie tak samo, bo wegańskie odżywki bardzo dobrze zagęszczają i dodają charakterystycznego dla nich smaku. Mam nadzieję, że się uda i będą mimo wszystko przepyszne!