Przyznam, że pierwszy raz w życiu przygotowałam coś z ziaren grochu, a możliwe, że nawet pierwszy raz je jadłam! U mnie w domu na Święta nie ma kapusty z grochem, więc jakoś nie było okazji… Jednak bardzo lubię eksperymentować ze strączkami i tak oto powstały KOTLECIKI CURRY!
Wsyp groch do garnka i zalej wodą w stosunku 1:4 (groch:woda), a następnie odstaw na minimum kilka godzin lub całą noc.
Następnego dnia zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na minimum 20 minut, aby zmiękły.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Płatki owsiane zblenduj na mąkę.
Orzechy włoskie podpraż na patelni i posiekaj.
Odlej wodę z grochu i dodaj do niego przyprawy, sos sojowy, daktyle, pastę curry, pastę z nasion słonecznika (lub zmiksowane nasiona) i zblenduj na gładko.
Do masy wsyp posiekane orzechy, cebulę i płatki owsiane, całość wymieszaj.
Formuj okrągłe kotleciki (1 czubata łyżka = 1 sztuka, mi wyszło szt.) i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
Piecz kotleciki curry przez w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze(całość):
E: 1544Kcal, B: 64g W: 213g T: 47g
1 z 19 kotlecików:
E: 81Kcal, B: 3,4g W: 11,2g T: 2,5g
Wegańskie kotleciki z intensywną nutą curry, orzechów włoskich i tylko delikatną groszku. Zlepione z daktylami, cebulką i płatkami owsianymi będą smacznym dodatkiem do posiłku ;)!