Próbowaliście takiego połączenia? Mak na wytrawnie może niektórych odstraszać, ale w połączeniu ze świeżą, sezonową fasolką szparagową oraz tofu wędzonym smakuje naprawdę… ciekawie? I obiecuję, że pysznie!
Zainspirowani? Zapraszam dalej!
Czas przygotowania: ok. 1h 20 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki:
Mąka pszenna pełnoziarnista 250g
Oliwa z oliwek 10g
Woda 120g
Sól – 1/2 łyżeczki
Farsz:
Tofu wędzone 360g (2 kostki)
Zielona fasolka szparagowa 300g
Mak mielony 30g
Sos sojowy – 4 łyżki
Dodatkowo:
Cebula biała 120g
Oliwa z oliwek 5g
Sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Ugotuj fasolkę.
Tofu pokrój w dosyć cienkie plastry, zamarynuj w sosie sojowym i podsmaż na suchej patelni, aż się zarumieni i będzie chrupiące.
Część tofu i fasolki pokrój w drobną kostkę, a resztę zblenduj na gładko razem z makiem. Następnie całość wymieszaj.
W czajniku zagotuj wodę.
Do miski wsyp mąkę i sól, dodaj 10g oliwy z oliwek i wlej 120g wrzątku, zamieszaj ciasto łyżką, a następnie wyrabiaj przez chwilę ręcznie.
Rozwałkuj cienko ciasto, wykrawaj szklanka kółka, na każde nałóż farsz i zaklej pierogi.
Zagotuj wodę i ugotuj pierożki (około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię).
Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na 5g oliwy z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.
Wartości odżywcze (48 pierogów):
E: 1685Kcal, B: 86g W: 188g T: 60g
1 z 48 pierogów:
E: 35Kcal, B: 1,9g W: 4g T: 1,25g
Pełnoziarniste pierogi, w pełni wegańskie, sycą na długo i zaskakują nutami smakowymi. Prze-pyszota ;)!