A’la falafelki cukiniowe z pestkami dyni
Kto nie lubi zjeść czasem dobrych falafelków? Moje a’la falafele (nie chcę nadużywać nazwy, ze względu na wzbogacenie kotlecików o parę dodatków) na pewno zasmakują ich wielbicielom!
Na blogu znajdziecie już wiele przepisów bazujących na ciecierzycy, ale zawsze staram się korzystać z sezonowych składników i dodawać coś od siebie, więc dziś pora na kotleciki a’la falafele z ogromną, wyrośniętą na słońcu cukinią…
Czas przygotowania: ok. 1,5h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- ciecierzyca (sucha) 330g
- cukinia 500g
- oliwa z oliwek 20g
- pestki dyni 80g
- kasza manna 30g
- duży pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 średnich ząbków czosnku
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka słodka wędzona.
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej zalej ciecierzycę woda i odstaw.
- Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 210 stopni Celsjusza.
- Cukinię pokrój w krążki, polej oliwą, dopraw obficie solą, pieprzem i papryką słodką oraz wędzoną.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej cukinię. Piecz około 10 minut.
- Obierz ząbki czosnku i poukładaj obok cukinii. Piecz kolejne 10 minut.
- Podpraż pestki dyni wraz z solą na patelni, a następnie połowę z nich zblenduj na mąkę.
- Odlej wodę z ciecierzycy, przepłucz ziarna i wsyp do miski. Zblenduj na gładko z solą, pieprzem i sodą.
- Do masy dodaj upieczona cukinię i czosnek, mąkę z pestek dyni, kaszę i pietruszkę. Wszystko ponownie zblenduj i spróbuj czy jest wystarczająco słone. W razie potrzeby dopraw.
- Dodaj resztę pestek dyni i przemieszaj.
- Formuj małe kulki (u mnie 40 sztuk) i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz falafele 30-40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem.
Wartości odżywcze (40 falafeli):
E: 1911Kcal, B: 91g W: 200g T: 77g
1 z 40 sztuk:
E: 48 kcal, B: 2,3g W: 5g T: 1,9g
Dodatek cukinii sprawia, że mimo pieczenia w piekarniku i dosyć niskiej zawartości tłuszczu falafele nie są suche. Dodatkowo podprażone pestki dyni dają „efekt chrupnięcia” i wszystko jest na swoim miejscu ;)!
Smacznego jedzonkowania!