W domu zapachniało Świętami, czyli piernikiem! Miłe wspomnienie tego radosnego czasu…
Nie jest to jednak zwykły piernik, lecz piernik z buraka – zdrowy i niskokaloryczny. Dodatkowo dostarczy sporą dawkę żelaza.
Pyszny, aromatyczny, przełożony domową czekośliwką i polany gorzką czekoladą. Konsystencją nie przypomina tego tradycyjnego, bo est wilgotny, ale ja uważam to za jego wielki atut :)!
Czas przygotowania: 20 min roboty + 1h pieczenia (łącznie 1h 20min)
Stopień trudności: średnie
Składniki:
Ciasto:
500g buraków gotowanych
600g wody
2 jajka (112g)
3 białka jaj (90g)
mąka kokosowa – 100g
mąka ryżowa/jaglana/pszenna – 65g
odżywka białkowa o neutralnym smaku (lub tyle samo mąki, nie kokosowej) – 40g
30g kakao
3 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej bez mąki, same przyprawy)
łyżeczka cynamonu
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
słodzik (30 tabletek), erytrol/ksylitol (60-80g)
Polewa:
gorzka czekolada 50g (u mnie Lindt 85%)
mleko 50ml
Dodatkowo:
100g czekośliwki
Sposób przygotowania:
białka jaj ubić na sztywną pianę
suche składniki wymieszać w misce
dodać mokre składniki i zblendować na gładką masę
ciasto połączyć delikatnie z ubitymi białkami
przelać do keksówki
piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (tryb góra-dół) przez 1h
wyjąć z formy i zostawić do całkowitego ostygnięcia
gdy ciasto będzie chłodne, przekroić je i przełożyć czekośliwką
w mikrofali lub kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem, wymieszać, aż polewa będzie gładka i posmarować nią wierzch ciasta.
Wartości odżywcze:
E: 1700 kcal, B: 95g W: 168g T: 65g
Mam nadzieję, że spróbujecie i ta wersja (nie)tradycyjnego piernika przywoła w waszej pamięci szczęśliwe chwilę ;).