Uwielbiam sama przygotowywać różne, wegańskie kotlety, burgerki i falafele bazujące na roślinach. To świetny dodatek do posiłku, który wzbogaci go o potrzebne makroskładniki!
Te kotlety przygotowałam z zielonej soczewicy, brokuła, tahini i płatków drożdżowych wraz z kilkoma przyprawami, dzięki czemu zachwycają smakiem i aromatem…
Czas przygotowania: ok. 1h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Brokuł 300g
Soczewica zielona 300g
Płatki drożdżowe nieaktywne 30g
Bułka tarta 70g
Tahini 60g
4 małe ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przyprawy: sól, pieprz, kardamon, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.
Sposób przygotowania:
Soczewicę zalej wodą i odstaw na minimum 30 minut.
Ugotuj brokuła tak, aby był al’dente.
Odcedź soczewicę, przesyp ją do miski, dodaj ugotowane warzywo, czosnek, tahini, płatki drożdżowe, sos sojowy, sok z cytryny, sodę i przyprawy. Zblenduj za pomocą blendera ręcznego na gładko.
Dodaj bułkę tartą i wymieszaj łyżką.
Blaszki wyłóż papierem do pieczenia i uformuj na nich kotlety (1 czubata łyżka= 1 kotlet, u mnie 16 sztuk).
Nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza i piecz z termoobiegiem.
Wartości odżywcze (całość – 16 kotletów):
E: 1760Kcal, B: 99g W: 230g T: 42g
1 z 16 kotletów:
E: 110Kcal, B: 6,8g W: 14,5g T: 2,8g
Baaardzo chrupiące kotleciki z soczewicy i brokuła, które smakiem delikatnie przypominają mięso. Sprawdzą się idealnie w bułce, tortilli na sałatce lub z pieczonymi ziemniakami!