Sałatka z fasolki z pieczonymi morelami i serem kozim
2 września, 2022
Lato to idealny czas na sałatki!
Te lekkie dania nie tylko doskonale smakują i zapewniają nam dobre samopoczucie, ale także nie podnoszą temperatury w domu, a przygotowanie ich zajmuje zazwyczaj chwilę.
Przygotowałam sałatkę z fasolki szparagowej z morelami, która w sezonie smakuje najlepiej, bo warzywa i owoce mają naturalnie pyszny i słodki smak!
Czas przygotowania: około 30-40 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Fasolka szparagowa zielona 450g
Morele 240g (7 sztuk)
Papryka 260g (1 średnia)
Ogórek świeży 160g (2 małe)
Serek kozi kremowy, kanapkowy 150g
Orzechy nerkowca 20g
Oliwa z oliwek 5g
Przyprawy: sól, pieprz, tymianek.
Sos:
Tahini 35g
Miód 15g
Oliwa z oliwek 15g
Sól
Sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Ugotuj fasolkę i odstaw, aby ostygła.
Morele przekrój na pół, połóż na blaszce, w miejsce pestki nałóż serka koziego i posyp tymiankiem. Piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 7-10 minut, aż będą miękkie.
Ogórka pokrój w półksiężyce, a paprykę w dużą kostkę.
Nerkowce podpraż na suchej patelni.
Skłasniki na sos wymieszaj, w razie potrzeby, gdy będzie za gęsty, dodaj odrobinę wody.
Fasolkę przełóż do miski, wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem. Polej połowa sosu.
Na wierzchu poukładaj warzywa i morele, posyp orzechami nerkowca i polej reszta sosu.
Wartości odżywcze (całość):
E: 1121Kcal, B: 36,5g W: 108,5g T: 66g
Tej sałatki warto spróbować właśnie TERAZ – w momencie gdy jej składniki są przepełnione smakiem i aromatami! Fasolka, morele i słony ser kozi to połączenie wręcz idealne…