ORANGIE z białą czekoladą i śliwkami
Jest brownie, jest blondie, a co jeżeli ciasto ma inny kolor? Na przykład pomarańczowy jak to? Czy nazwa ORANGIE jest wtedy akceptowalna?
Ciasto nie ma nic wspólnego z pomarańczami, lecz ze słodkimi ziemniakami, które nadają mu cudownego koloru i konsystencji…
Miękkie i wilgotne w środku, z dodatkiem wiórek kokosowych i białej czekolady, której słodki smak przełamują kwaśne śliwki na wierzchu… Obłęd dla kubków smakowych!
Czas przygotowania: 40 minut + 20 minut + 1h (łącznie 2h)
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Bataty 500g (3 średnie, po obraniu)
- 3 jajka 154g
- Biała czekolada 100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista 50g
- Odżywka białkowa (smak waniliowy lub biała czekolada) 40g
- Wiórki kokosowe 40g
- Erytrol 50g
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Śliwki 200g
Sposób przygotowania:
- Bataty obierz, pokrój na drobne kawałki (aby szybciej się ugotowały), wrzuć do garnka i gotuj, aż zmiękną (u mnie około 20 minut).
- Odcedź ziemniaki i dodaj do nich 50g białej czekolady, aby się rozpuściła.
- Gdy bataty ostygną, dodaj jajka i erytrol, zblenduj na gładką masę.
- Następnie dodaj mąkę, odżywkę białkową, proszek do pieczenia i 30 g wiórków kokosowych, ponownie zblenduj.
- Pozostałą część białej czekolady posiekaj, wsyp do masy i wymieszaj.
- Blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 19 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej ciasto, posyp z wierzchu 10g wiórków kokosowych.
- Pokrój śliwki w plastry i ułóż na cieście.
- Piecz około 1h w 190 stopniach Celsjusza w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze (całość):
E: 1989Kcal, B: 81g W: 224,5g T: 84,5g
1 kawałek (z 6):
E: 330Kcal, B: 13,5g W: 37,5g T: 14g
To ORANGIE to prawdziwa, pomarańczowa przyjemność na długie jesienne wieczory, gdy śliwek mamy pod dostatkiem, a ochota na słodkie wypieki rośnie!
Smacznego jedzonkowania!