Słodkie,  Wegetariańskie

ORANGIE z białą czekoladą i śliwkami

Jest brownie, jest blondie, a co jeżeli ciasto ma inny kolor? Na przykład pomarańczowy jak to? Czy nazwa ORANGIE jest wtedy akceptowalna?

Ciasto nie ma nic wspólnego z pomarańczami, lecz ze słodkimi ziemniakami, które nadają mu cudownego koloru i konsystencji…

Miękkie i wilgotne w środku, z dodatkiem wiórek kokosowych i białej czekolady, której słodki smak przełamują kwaśne śliwki na wierzchu… Obłęd dla kubków smakowych!

Czas przygotowania: 40 minut + 20 minut + 1h (łącznie 2h)

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Bataty 500g (3 średnie, po obraniu)
  • 3 jajka 154g
  • Biała czekolada 100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 50g
  • Odżywka białkowa (smak waniliowy lub biała czekolada) 40g
  • Wiórki kokosowe 40g
  • Erytrol 50g
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Śliwki 200g

Sposób przygotowania:

  1. Bataty obierz, pokrój na drobne kawałki (aby szybciej się ugotowały), wrzuć do garnka i gotuj, aż zmiękną (u mnie około 20 minut).
  2. Odcedź ziemniaki i dodaj do nich 50g białej czekolady, aby się rozpuściła.
  3. Gdy bataty ostygną, dodaj jajka i erytrol, zblenduj na gładką masę.
  4. Następnie dodaj mąkę, odżywkę białkową, proszek do pieczenia i 30 g wiórków kokosowych, ponownie zblenduj.
  5. Pozostałą część białej czekolady posiekaj, wsyp do masy i wymieszaj.
  6. Blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 19 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Przelej ciasto, posyp z wierzchu 10g wiórków kokosowych.
  8. Pokrój śliwki w plastry i ułóż na cieście.
  9. Piecz około 1h w 190 stopniach Celsjusza w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze (całość):

E: 1989Kcal, B: 81g W: 224,5g T: 84,5g

1 kawałek (z 6):

E: 330Kcal, B: 13,5g W: 37,5g T: 14g

To ORANGIE to prawdziwa, pomarańczowa przyjemność na długie jesienne wieczory, gdy śliwek mamy pod dostatkiem, a ochota na słodkie wypieki rośnie!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *