Święta Bożego Narodzenia tradycyjnie obfitują w bezmięsne dania. Ponadto często można skosztować niecodziennych połączeń smakowych – zarówno słodkich jak i słonych smaków.
Mimo to, w tym roku postanowiłam zrobić coś zupełnie nowego – pierogi z pieczoną fasolą i bakaliami!
Do miski wsyp odsączoną z wody fasolę, posiekaną cebulę, dodaj sos sojowy, oliwę, pokrojone daktyle, rodzynki i przyprawy. Wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
Piecz fasolę przez 10 minut, po czym wyjmij z piekarnika, dodaj orzechy i przemieszaj całość. Piecz jeszcze przez 10 minut.
Zawartość blaszki przesyp do miski i zblenduj niezbyt dokładnie na farsz (tak, aby kawałki fasoli, orzechów i owoców były wyczuwalne).
Zagotuj wodę.
Do osobnej miski wsyp mąkę i sól, wymieszaj po czym dodaj wrzątek i oliwę. Przemieszaj najpierw łyżką, a następnie zarób ciasto ręcznie.
Rozwałkuj cienko ciasto, szklanką powykrawaj kółka (u mnie 32), wypełnij je farszem i ulep pierogi.
W garnku zagotuj wodę i ugotuj pierożki około 7 minut od momentu wypłynięcia.
Wartości odżywcze (całość – 32 pierogi):
E: 1375Kcal, B: 51g W: 210g T: 28,5g
1 z 32 pierogów:
E: 43Kcal, B: 1,6g W: 6,5g T: 0,9g
Słodko-słony farsz z wędzonym posmakiem, słodkimi suszonymi owocami i chrupiącymi orzechami, zamknięty w pełnoziarnistym cieście, sprawdzi się nie tylko na Święta!