Słone,  Wegańskie

Świąteczne pierożki z pieczoną fasolą i bakaliami

Święta Bożego Narodzenia tradycyjnie obfitują w bezmięsne dania. Ponadto często można skosztować niecodziennych połączeń smakowych – zarówno słodkich jak i słonych smaków.

Mimo to, w tym roku postanowiłam zrobić coś zupełnie nowego – pierogi z pieczoną fasolą i bakaliami!

Czas przygotowania: ok. 1h 30 minut

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Mąka pMąka pszenna pełnoziarnista 200g
  • Oliwa z oliwek 5g
  • Woda 90g
  • Sól – 1/2 łyżeczki

Farsz:

  • Fasola biała z puszki 240g (1 puszka)
  • Cebula czerwona 100g (1)
  • Daktyle suszone 50g
  • Rodzynki 20g
  • Orzechy włoskie 20g
  • Sos sojowy – 10g
  • Oliwa z oliwek 5g
  • Czosnek – 3 małe ząbki
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, papryka słodka, cynamon.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę w dość dużą kostkę.
  2. Do miski wsyp odsączoną z wody fasolę, posiekaną cebulę, dodaj sos sojowy, oliwę, pokrojone daktyle, rodzynki i przyprawy. Wymieszaj.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
  5. Piecz fasolę przez 10 minut, po czym wyjmij z piekarnika, dodaj orzechy i przemieszaj całość. Piecz jeszcze przez 10 minut.
  6. Zawartość blaszki przesyp do miski i zblenduj niezbyt dokładnie na farsz (tak, aby kawałki fasoli, orzechów i owoców były wyczuwalne).
  7. Zagotuj wodę.
  8. Do osobnej miski wsyp mąkę i sól, wymieszaj po czym dodaj wrzątek i oliwę. Przemieszaj najpierw łyżką, a następnie zarób ciasto ręcznie.
  9. Rozwałkuj cienko ciasto, szklanką powykrawaj kółka (u mnie 32), wypełnij je farszem i ulep pierogi.
  10. W garnku zagotuj wodę i ugotuj pierożki około 7 minut od momentu wypłynięcia.

Wartości odżywcze (całość – 32 pierogi):

E: 1375Kcal, B: 51g W: 210g T: 28,5g

1 z 32 pierogów:

E: 43Kcal, B: 1,6g W: 6,5g T: 0,9g

Słodko-słony farsz z wędzonym posmakiem, słodkimi suszonymi owocami i chrupiącymi orzechami, zamknięty w pełnoziarnistym cieście, sprawdzi się nie tylko na Święta!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *