Słone,  Wegańskie

Kluski dyniowe na paście z groszku

Kluski, kopytka czy pierogi leniwe z reguły są do siebie podobne. ALE NIE ZAWSZE! A na pewno nie te poniżej – na zielonej paście groszkowej o wędzonym posmaku, dyniowe, z dodatkiem curry…

Czas przygotowania: ok. 1h

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Kluski:

  • Tofu wędzone 180g (1 kostka)
  • Mąka ziemniaczana 100g
  • Ugotowana dynia 100g
  • Sól, pieprz, czosnek granulowany, curry.

Pasta:

  • Groszek konserwowy 240g
  • Płatki drożdżowe nieaktywne 15g
  • Tahini 15g
  • Oliwa z oliwek 10g
  • Sól, pieprz, papryka słodka wędzona.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj dynię.
  2. Zblenduj dynię z tofu, curry, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem.
  3. Dodaj mąkę i wymieszaj masę.
  4. W garnku zagotuj wodę.
  5. Lep kulki z masy i gotuj do momentu wypłynięcia na powierzchnię, a następnie jeszcze przez około 6 minut.
  6. Groszek, płatki drożdżowe, tahini oraz oliwę zblenduj na gładką pastę razem z przyprawami.
  7. Kluski podawaj na paście.

Wartości odżywcze (całość – 2 porcje):

E: 1051Kcal, B: 50,4g W: 130,6g T: 34,3g

Jesienne, dyniowe kluski smakują na prawdę dobrze! Polecam ma pełnowartościowy, roślinny posiłek. Nie tylko dla wegan ;)!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *