Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z intensywnie korzennym zapachem pierników, który czuć w całym domu…
Pierniki można przygotować w wielu formach – od kruchych, różnokształtnych ciasteczek, przez pulchne, nadziane pierniczki, po tradycyjny staropolski piernik – najlepiej przełożony powidłami i polany czekoladą!
W tym roku zdecydowałam się na ten ostatni, ale w dość ekspresowej wersji, bo ciasta nie musimy zarabiać miesiąc przed, a mimo to jest intensywnie korzenny i po prostu pyszny ;)!
Czas przygotowania: ok. 1h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Jajko 103g (3 jajka M)
Powidła śliwkowe bez cukru 200g
Mąka pszenna 100g
Mąka pszenna pełnoziarnista 50g
Olej rzepakowy 20g
Erytrol 70-100g
Odżywka białkowa 30g
Cynamon – 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia
Kakao 20g
Przyprawa do piernika – 2 łyżeczki
Szczypta soli
Dodatkowo:
Gorzka czekolada 70% kakao 40g
Powidła śliwkowe bez cukru 150g
Sposób przygotowania:
Jajka ubij z erytrolem i solą na pianę.
Do piany dodaj powidła i proszek do pieczenia, zmiksuj.
Do miski przesiej mąki, dodaj odżywkę białkową, kakao, przyprawy i przemieszaj.
Następnie wlej ubitą pianę i wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Przelej ciasto do formy.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 40 minut w trybie góra-dół.
Gdy ciasto ostygnie przekrój je w poprzek i posmaruj powidłami.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej ciasto, a następnie udekoruj czym lubisz.
Wartości odżywcze (całość):
E: 1700Kcal, B: 73g W: 207g T: 60,5g
Zapach tego piernika wypełni cały dom i osłodzi Święta!