Paluszki rybne na Święta (?) – vegan
8 grudnia, 2023
Na świątecznym stole nie może zabraknąć ryby, ale może stwierdzicie, że nie w takiej formie?
A w czyim domu dzieci jedzą karpia, który nie ma żadnych ości? Na ratunek przychodzą paluszki rybne w wersji wegańskiej, które zasmakują małym i dużym ;).
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Tofu wędzone 180g (1 kostka)
- Kasza manna 40g
- Algi morskie 2-3g
- Woda 40g
- Czarne oliwki 40g
- Płatki drożdżowe 10g
- Olej rzepakowy 10g
- Sos sojowy 5g
- Przyprawy: papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, pieprz, koperek suszony.
Sposób przygotowania:
- Algi zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut.
- Przełóż do blendera, dodaj oliwki, tofu, płatki drożdżowe nieaktywne, sos sojowy oraz przyprawy i zblenduj na gładką masę.
- Dodaj 30g kaszy mannej, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na kilka minut, aby masa zgęstniała.
- Po kilku minutach na pomocą zwilżonych dłoni ulep wałki (u mnie 12 sztuk), spłaszcz i obtocz w reszcie kaszy manny.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz ok. 10 minut.
- Na petelni rozgrzej olej i podsmaż upieczone paluszki, aby były chrupiące.
Wartości odżywcze:
E: 560Kcal, B: 34g W: 39g T: 29g
1 z 12 paluszków:
E: 47Kcal, B: 2,8g W: 3,3g T: 2,4g
Chrupiące paluszki o intensywnie rybnym smaku i zapachu w roślinnej wersji sprawdzą się na Święta i nie tylko.
Smacznego jedzonkowania!
Nowsze