Słone,  Wegańskie

Paluszki rybne na Święta (?) – vegan

Na świątecznym stole nie może zabraknąć ryby, ale może stwierdzicie, że nie w takiej formie?

A w czyim domu dzieci jedzą karpia, który nie ma żadnych ości? Na ratunek przychodzą paluszki rybne w wersji wegańskiej, które zasmakują małym i dużym ;).

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Tofu wędzone 180g (1 kostka)
  • Kasza manna 40g
  • Algi morskie 2-3g
  • Woda 40g
  • Czarne oliwki 40g
  • Płatki drożdżowe 10g
  • Olej rzepakowy 10g
  • Sos sojowy 5g
  • Przyprawy: papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, pieprz, koperek suszony.

Sposób przygotowania:

  1. Algi zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut.
  2. Przełóż do blendera, dodaj oliwki, tofu, płatki drożdżowe nieaktywne, sos sojowy oraz przyprawy i zblenduj na gładką masę.
  3. Dodaj 30g kaszy mannej, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na kilka minut, aby masa zgęstniała.
  4. Po kilku minutach na pomocą zwilżonych dłoni ulep wałki (u mnie 12 sztuk), spłaszcz i obtocz w reszcie kaszy manny.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz ok. 10 minut.
  6. Na petelni rozgrzej olej i podsmaż upieczone paluszki, aby były chrupiące.

Wartości odżywcze:

E: 560Kcal, B: 34g W: 39g T: 29g

1 z 12 paluszków:

E: 47Kcal, B: 2,8g W: 3,3g T: 2,4g

Chrupiące paluszki o intensywnie rybnym smaku i zapachu w roślinnej wersji sprawdzą się na Święta i nie tylko.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *