Słone,  Wegańskie

Roślinny bigos ze skwareczkami

Aromatyczny, mocno doprawiony bigos posypany skwarkami w wersji wegańskiej. Wyczuwa w nim się delikatną słodycz śliwek, charakterystyczny smak grzybów, kwaśny kapusty i posmak wędzenia…

Smaczny, a przy tym całkiem szybki w przygotowaniu.

Sprawdzi się na specjalną okazję, jak i na zwykły obiad!

Czas przygotowania: 30 – 40 minut

Stopień trudności: średni

Składniki:

  • 300g kapusty kiszonej
  • 300ml soku pomidorowego
  • 150g papryki czerwonej
  • 100g cebuli
  • 180g tofu wędzonego
  • 10g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
  • 20g suszonych, wędzonych śliwek
  • 10g oliwy z oliwek
  • łyżka sosu sojowego
  • przyprawy: sól, 3 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 2 ziarna jałowca, 5 ziaren pieprzu, 4 goździki, kminek, majeranek, papryka słodka, papryka słodka wędzona.

Sposób przygotowania:

  • do garnka wlej sok pomidorowy, dodaj kapustę, liście laurowe, ziele angielski, goździki, ziarna jałowca i pieprzu, kminek, majeranek, paprykę słodką, paprykę słodką wędzoną i grzyby, gotuj
  • w tym czasie pokrój cebulę, paprykę i suszone śliwki
  • pół cebuli i całą paprykę oraz śliwki wrzuć do garnka, nadal podgrzewaj cały czas mieszając, warzywa muszą zmięknąć
  • tofu pokrój w cienkie plastry, a później w kostkę
  • na patelni rozgrzej oliwę, dodaj resztę cebuli i smaż aż się zeszkli
  • do cebuli dorzuć tofu, polej sosem sojowym i przypraw papryką słodką wędzoną, smaż aż będzie chrupiące (zajmie to kilka minut, ale nie zniechęcaj się, bo warto)
  • połowę zawartości patelni dodaj do garnka, a resztę pozostaw do posypania na wierzch
  • bigos podgrzewaj jeszcze przez moment, aż smaki się połączą
  • przełóż do miseczek lub na talerze, posyp skwarkami z tofu, podawaj z ulubionym pieczywem.

Wartości odżywcze:

E: 525 kcal, B: 29g W: 55g T: 24g

Mam nadzieję, że przepis odmieni jakieś „wege życie”, a także posmakuje mięsożercom. Jeśli spróbujesz, proszę napisz opinię. Będzie mi miło.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *