Roślinny bigos ze skwareczkami
8 marca, 2021
Aromatyczny, mocno doprawiony bigos posypany skwarkami w wersji wegańskiej. Wyczuwa w nim się delikatną słodycz śliwek, charakterystyczny smak grzybów, kwaśny kapusty i posmak wędzenia…
Smaczny, a przy tym całkiem szybki w przygotowaniu.
Sprawdzi się na specjalną okazję, jak i na zwykły obiad!
Czas przygotowania: 30 – 40 minut
Stopień trudności: średni
Składniki:
- 300g kapusty kiszonej
- 300ml soku pomidorowego
- 150g papryki czerwonej
- 100g cebuli
- 180g tofu wędzonego
- 10g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
- 20g suszonych, wędzonych śliwek
- 10g oliwy z oliwek
- łyżka sosu sojowego
- przyprawy: sól, 3 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 2 ziarna jałowca, 5 ziaren pieprzu, 4 goździki, kminek, majeranek, papryka słodka, papryka słodka wędzona.
Sposób przygotowania:
- do garnka wlej sok pomidorowy, dodaj kapustę, liście laurowe, ziele angielski, goździki, ziarna jałowca i pieprzu, kminek, majeranek, paprykę słodką, paprykę słodką wędzoną i grzyby, gotuj
- w tym czasie pokrój cebulę, paprykę i suszone śliwki
- pół cebuli i całą paprykę oraz śliwki wrzuć do garnka, nadal podgrzewaj cały czas mieszając, warzywa muszą zmięknąć
- tofu pokrój w cienkie plastry, a później w kostkę
- na patelni rozgrzej oliwę, dodaj resztę cebuli i smaż aż się zeszkli
- do cebuli dorzuć tofu, polej sosem sojowym i przypraw papryką słodką wędzoną, smaż aż będzie chrupiące (zajmie to kilka minut, ale nie zniechęcaj się, bo warto)
- połowę zawartości patelni dodaj do garnka, a resztę pozostaw do posypania na wierzch
- bigos podgrzewaj jeszcze przez moment, aż smaki się połączą
- przełóż do miseczek lub na talerze, posyp skwarkami z tofu, podawaj z ulubionym pieczywem.
Wartości odżywcze:
E: 525 kcal, B: 29g W: 55g T: 24g
Mam nadzieję, że przepis odmieni jakieś „wege życie”, a także posmakuje mięsożercom. Jeśli spróbujesz, proszę napisz opinię. Będzie mi miło.
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni
Kotlety mielone - wegan
Nowsze