Aromatyczny, mocno doprawiony bigos posypany skwarkami w wersji wegańskiej. Wyczuwa w nim się delikatną słodycz śliwek, charakterystyczny smak grzybów, kwaśny kapusty i posmak wędzenia…
Smaczny, a przy tym całkiem szybki w przygotowaniu.
Sprawdzi się na specjalną okazję, jak i na zwykły obiad!
do garnka wlej sok pomidorowy, dodaj kapustę, liście laurowe, ziele angielski, goździki, ziarna jałowca i pieprzu, kminek, majeranek, paprykę słodką, paprykę słodką wędzoną i grzyby, gotuj
w tym czasie pokrój cebulę, paprykę i suszone śliwki
pół cebuli i całą paprykę oraz śliwki wrzuć do garnka, nadal podgrzewaj cały czas mieszając, warzywa muszą zmięknąć
tofu pokrój w cienkie plastry, a później w kostkę
na patelni rozgrzej oliwę, dodaj resztę cebuli i smaż aż się zeszkli
do cebuli dorzuć tofu, polej sosem sojowym i przypraw papryką słodką wędzoną, smaż aż będzie chrupiące (zajmie to kilka minut, ale nie zniechęcaj się, bo warto)
połowę zawartości patelni dodaj do garnka, a resztę pozostaw do posypania na wierzch
bigos podgrzewaj jeszcze przez moment, aż smaki się połączą
przełóż do miseczek lub na talerze, posyp skwarkami z tofu, podawaj z ulubionym pieczywem.
Wartości odżywcze:
E: 525 kcal, B: 29g W: 55g T: 24g
Mam nadzieję, że przepis odmieni jakieś „wege życie”, a także posmakuje mięsożercom. Jeśli spróbujesz, proszę napisz opinię. Będzie mi miło.