Niespodziewani goście, przejrzałe banany, a może ochota na słodkie śniadanie lub zdrową przekąskę. Jaki jest Twój powód, aby upiec…
BANANOWO-DYNIOWY CHLEBEK!?
Wilgotny, puszysty i wypełniony podprażonymi migdałami – najlepszy!
Czas przygotowania: ok. 1h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
3 jajka 153 g
banany (3 średnie) 340 g
dynia (surowa) 100 g
mąka orkiszowa pełnoziarnista 100 g
mąka migdałowa 20 g
odżywka białkowa (opcjonalnie, można dodać więcej mąki orkiszowej) 20 g
erytrol/słodzik/cukier
migdały 40 g
olej rzepakowy 15 g
proszek do pieczenia – płaska łyżeczka
cynamon 1/2 łyżeczki.
Sposób przygotowania:
Posiekaj migdały i podpraż na patelni ze szczyptą soli.
Do miski wbij jajka, dodaj banany (2,5 bananów, pozostała część do dekoracji), cynamon, proszek do pieczenia i substancję słodzącą, której używasz. Zblenduj na gładką masę.
Surową dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Do masy dodaj mąki i odżywkę białkową – wymieszaj.
Nastepnie wsyp migdały i potartą dynię – ponownie przemieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Przelej ciasto do podłużnej blaszki, udekoruj wierzch pokrojoną połową banana.
Piecz 35-40 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze (całość):
E: 1503 Kcal, B: 65 g W: 157 g T: 70 g
Kilkanaście minut roboty, troszkę więcej pieczenia, ale efekt jest przesmaczny!