Słodkie,  Wegetariańskie

Bananowo-dyniowy chlebek z migdałami

Niespodziewani goście, przejrzałe banany, a może ochota na słodkie śniadanie lub zdrową przekąskę. Jaki jest Twój powód, aby upiec…

BANANOWO-DYNIOWY CHLEBEK!?

Wilgotny, puszysty i wypełniony podprażonymi migdałami – najlepszy!

Czas przygotowania: ok. 1h

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 3 jajka 153 g
  • banany (3 średnie) 340 g
  • dynia (surowa) 100 g
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista 100 g
  • mąka migdałowa 20 g
  • odżywka białkowa (opcjonalnie, można dodać więcej mąki orkiszowej) 20 g
  • erytrol/słodzik/cukier
  • migdały 40 g
  • olej rzepakowy 15 g
  • proszek do pieczenia – płaska łyżeczka
  • cynamon 1/2 łyżeczki.

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj migdały i podpraż na patelni ze szczyptą soli.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj banany (2,5 bananów, pozostała część do dekoracji), cynamon, proszek do pieczenia i substancję słodzącą, której używasz. Zblenduj na gładką masę.
  3. Surową dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. Do masy dodaj mąki i odżywkę białkową – wymieszaj.
  5. Nastepnie wsyp migdały i potartą dynię – ponownie przemieszaj.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  7. Przelej ciasto do podłużnej blaszki, udekoruj wierzch pokrojoną połową banana.
  8. Piecz 35-40 minut w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze (całość):

E: 1503 Kcal, B: 65 g W: 157 g T: 70 g

Kilkanaście minut roboty, troszkę więcej pieczenia, ale efekt jest przesmaczny!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *