Ochota na coś czekoladowego nie wymaga skomplikowanych rozwiązań… Zawsze można przecież sięgnąć po kostkę czekolady ;)!
Gdy jednak mamy ochotę na to, aby ta kostka była nieco większa zawsze możecie przygotować proste, błyskawiczne, a w dodatku WEGAŃSKIE BROWNIE!
Czas przygotowania: ok. 20 minut + czas na schłodzenie (minimum 30 minut)
Stopień trudności: bardzo łatwe
Składniki:
ugotowana dynia 300 g
banan 100 g (1 średni)
kakao gorzkie 50 g
masło orzechowe (obojętnie z jakich orzechów) 70 g
wegańska odżywka białkowa (smak orzechowy/waniliowy/karmelowy) 40 g (jeżeli nie korzystacie, dodajcie 30 g mąki kokosowej, 10 g kakao więcej i dodatkowo coś do posłodzenia)
erytrol 20 g
migdały 20 g
szczypta soli
Dodatkowo:
• mrożone wiśnie 150 g
Sposób przygotowania:
Zblenduj dynię, banana, erytrol i masło orzechowe na gładką masę.
Dodaj kakao i ponownie blenduj, ale na zmniejszonych obrotach (unikniesz całego blatu w kakao!).
Następnie wsyp odżywkę białkową i wymieszaj.
Całość przełóż do foremki lub pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia i odstaw w chłodne miejsce na minimum 30 minut.
Migdały posiekaj i podpraż na patelni z odrobiną soli.
Na schłodzone ciasto wysyp migdały. Podawaj z wiśniami lub innymi owocami dla przełamania smaku.
Wartości odżywcze (całość, z odżywką białkową):
E: 1100Kcal, B: 70 g W: 84,5 g T: 56 g
Jestem przekonana, że taka kosteczka czekoladowej przyjemności osłodzi Wasz dzień!