Wysokobiałkowy wegański jagielnik
Wegańskie słodycze mogą być naprawdę przepyszne… I zazwyczaj takie właśnie są! Często jednak ciasta i inne słodkie przekąski to przede wszystkim źródło węglowodanów, więc postanowiłam stworzyć coś równie smacznego, ale dla wegan (i nie tylko!), którzy zwracają uwagę na białko i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Kremowy i gładziutki jagielnik o orzeszkowym smaku, na bakaliowo-czekoladowym spodzie, pokryty karmelem z daktyli i obsypany słonymi płatkami migdałów = NIEBO!
Czas przygotowania: ok. 1h + czas schłodzenia (minimum 30 minut)
Stopień trudności: średnie
Składniki:
Masa:
- Kasza jaglana 100 g
- Tofu naturalne 180 g (1 kostka)
- Wegańska odżywka białkowa (smak orzechowy) 40 g
- Masło orzechowe z orzeszków ziemnych 40 g
- Erytrol/słodzik
- Woda
Spód:
- Rodzynki 40 g
- Płatki owsiane 70 g
- Płatki migdałów 20 g
- Masło orzechowe z migdałów 20 g
- Kakao 10 g
- Szczypta soli
- Woda
Wierzch ciasta:
- Daktyle suszone 50 g
- Masło orzechowe z migdałów 30 g
- Płatki migdałów 10 g
- Szczypta soli
- Woda
Sposób przygotowania:
- Daktyle i rodzynki przełóż do osobnych naczyń i zalej wrzątkiem ponad ich poziom. Odstaw na minimum 20 minut.
- Ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu i odlej nadmiar wody.
- Kaszę zblenduj z erytrolem lub inną substancją słodzącą, kostką tofu i masłem orzechowym na gładką masę.
- Do jaglanej masy dodaj wegańską odżywkę białkowo i ponownie zblenduj. (jeżeli nie korzystasz z odżywki białkowej polecam dodać więcej substancji słodzącej, masła orzechowego i mąkę kokosową, aż do uzyskania gęstej masy)
- Płatki owsiane i płatki migdałów zmiksuj razem na mąkę. Dodaj kakao i sól, wymieszaj.
- Rodzynki zblenduj z masłem migdałowym i dodaj do wcześniej przygotowanej mąki, wymieszaj i zagnieć na ciasto.
- Tortownicę (u mnie o śr. 18 cm) wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą zwilżonych dłoni wylep dno ciastem. Odstaw na minimum 15 minut w chłodne miejsce.
- Daktyle odsącz z wody i zblenduj z masłem migdałowym na gładko (możliwe, że będzie trzeba dodać odrobinę wody lub napoju roślinnego, aby „karmel” był gładszy.
- Płatki migdałów podpraż na suchej patelni z odrobiną soli.
- Na przygotowany wcześniej spód przełóż jaglaną masę, wygładź wierzch i posmaruj „karmelem”. Posyp wierzch płatkami migdałów.
Wartości odżywcze (całe ciasto, śr. 18 cm):
E: 2000 Kcal, B: 102 g W: 212 g T: 84 g
Wegański jagielnik, który swoim smakiem i konsystencją zauroczył niejedno niewegańskie podniebienie…
Smacznego jedzonkowania!