Słodkie,  Wegańskie

Wysokobiałkowy wegański jagielnik

Wegańskie słodycze mogą być naprawdę przepyszne… I zazwyczaj takie właśnie są! Często jednak ciasta i inne słodkie przekąski to przede wszystkim źródło węglowodanów, więc postanowiłam stworzyć coś równie smacznego, ale dla wegan (i nie tylko!), którzy zwracają uwagę na białko i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Kremowy i gładziutki jagielnik o orzeszkowym smaku, na bakaliowo-czekoladowym spodzie, pokryty karmelem z daktyli i obsypany słonymi płatkami migdałów = NIEBO!

Czas przygotowania: ok. 1h + czas schłodzenia (minimum 30 minut)

Stopień trudności: średnie

Składniki:

Masa:

  • Kasza jaglana 100 g
  • Tofu naturalne 180 g (1 kostka)
  • Wegańska odżywka białkowa (smak orzechowy) 40 g
  • Masło orzechowe z orzeszków ziemnych 40 g
  • Erytrol/słodzik
  • Woda

Spód:

  • Rodzynki 40 g
  • Płatki owsiane 70 g
  • Płatki migdałów 20 g
  • Masło orzechowe z migdałów 20 g
  • Kakao 10 g
  • Szczypta soli
  • Woda

Wierzch ciasta:

  • Daktyle suszone 50 g
  • Masło orzechowe z migdałów 30 g
  • Płatki migdałów 10 g
  • Szczypta soli
  • Woda

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle i rodzynki przełóż do osobnych naczyń i zalej wrzątkiem ponad ich poziom. Odstaw na minimum 20 minut.
  2. Ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu i odlej nadmiar wody.
  3. Kaszę zblenduj z erytrolem lub inną substancją słodzącą, kostką tofu i masłem orzechowym na gładką masę.
  4. Do jaglanej masy dodaj wegańską odżywkę białkowo i ponownie zblenduj. (jeżeli nie korzystasz z odżywki białkowej polecam dodać więcej substancji słodzącej, masła orzechowego i mąkę kokosową, aż do uzyskania gęstej masy)
  5. Płatki owsiane i płatki migdałów zmiksuj razem na mąkę. Dodaj kakao i sól, wymieszaj.
  6. Rodzynki zblenduj z masłem migdałowym i dodaj do wcześniej przygotowanej mąki, wymieszaj i zagnieć na ciasto.
  7. Tortownicę (u mnie o śr. 18 cm) wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą zwilżonych dłoni wylep dno ciastem. Odstaw na minimum 15 minut w chłodne miejsce.
  8. Daktyle odsącz z wody i zblenduj z masłem migdałowym na gładko (możliwe, że będzie trzeba dodać odrobinę wody lub napoju roślinnego, aby „karmel” był gładszy.
  9. Płatki migdałów podpraż na suchej patelni z odrobiną soli.
  10. Na przygotowany wcześniej spód przełóż jaglaną masę, wygładź wierzch i posmaruj „karmelem”. Posyp wierzch płatkami migdałów.

Wartości odżywcze (całe ciasto, śr. 18 cm):

E: 2000 Kcal, B: 102 g W: 212 g T: 84 g

Wegański jagielnik, który swoim smakiem i konsystencją zauroczył niejedno niewegańskie podniebienie…

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *