Słodkie,  Wegetariańskie

Pieczone pączki z Air Fryera

Zbliża się tłusty czwartek, a Wy macie ochotę na trochę lżejszą wersję pączków, które można jeść praktycznie codziennie?

Wysokobiałkowe pączki z Air Fryera (oczywiście w piekarniku też wyjdą), miękkie w środku, wypełnione ulubionymi dodatkami i przyprószone mielonym erytrolem (lub zwykłym cukrem pudrem) na pewno spełnią Waszą zachciankę ;)!

Czas przygotowania: ok. 20 minut + 3h + 15 minut (około 3h 35 minut)

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Twaróg chudy 250 g
  • Mąka pszenna 180 g
  • Masło orzechowe z orzeszków ziemnych 50 g
  • Olej rzepakowy 10 g + 20 g
  • Erytrol/słodzik/cukier 80 – 100 g
  • Woda 20 g
  • Suche drożdże 3-4 g
  • Szczypta soli

Dodatkowo (ulubione nadzienie):

  • Masło orzechowe
  • Czekolada
  • Dżem/konfitura
  • Dowolny krem
  • Mielony erytrol

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg zblenduj na gładką masę z masłem orzechowym, erytrolem, 10 g oleju i szczyptą soli.
  2. W 20 g ciepłej (nie gorącej!) wody wymieszaj suche drożdże.
  3. Przelej drożdże do twarogu i blenduj ponownie.
  4. Dodaj mąkę, wymieszaj, a następnie wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Przykryj ściereczką i odstaw na minimum 1h (najlepiej około 3h) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  6. Następnie podziel ciasto na 15 kulek, każdą z nich spłaszcz, nałóż dowolny dodatek i zaklej.
  7. Do miski nalej 20 g oleju i zanurz w nim każdego pączka.
  8. Piecz w Air Fryerze (frytkownicy beztłuszczowej) przez 10 minut w 170 stopniach Celsjusza lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 17 – 22 minut (aż pączki ładnie się zarumienią).
  9. Podawaj posypane cukrem pudrem/erytrolem lub polane lukrem.

Wartości odżywcze(całość – 15 mini pączków):

E: 1412 Kcal, B: 73g W: 156 g T: 56 g

1 z 15 pączków (bez nadzienia):

E: 94 Kcal, B: 4,9 g W: 10,6 g T: 3,7 g

W tłusty czwartek oczywiście można pozwolić sobie na tradycyjne, smażone pączki, ale ta wersja to wspaniała alternatywa w inne dni, albo gdy nie chcemy stać w kolejce…

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *