Pieczone pączki z Air Fryera
Zbliża się tłusty czwartek, a Wy macie ochotę na trochę lżejszą wersję pączków, które można jeść praktycznie codziennie?
Wysokobiałkowe pączki z Air Fryera (oczywiście w piekarniku też wyjdą), miękkie w środku, wypełnione ulubionymi dodatkami i przyprószone mielonym erytrolem (lub zwykłym cukrem pudrem) na pewno spełnią Waszą zachciankę ;)!
Czas przygotowania: ok. 20 minut + 3h + 15 minut (około 3h 35 minut)
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Twaróg chudy 250 g
- Mąka pszenna 180 g
- Masło orzechowe z orzeszków ziemnych 50 g
- Olej rzepakowy 10 g + 20 g
- Erytrol/słodzik/cukier 80 – 100 g
- Woda 20 g
- Suche drożdże 3-4 g
- Szczypta soli
Dodatkowo (ulubione nadzienie):
- Masło orzechowe
- Czekolada
- Dżem/konfitura
- Dowolny krem
- Mielony erytrol
Sposób przygotowania:
- Twaróg zblenduj na gładką masę z masłem orzechowym, erytrolem, 10 g oleju i szczyptą soli.
- W 20 g ciepłej (nie gorącej!) wody wymieszaj suche drożdże.
- Przelej drożdże do twarogu i blenduj ponownie.
- Dodaj mąkę, wymieszaj, a następnie wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Przykryj ściereczką i odstaw na minimum 1h (najlepiej około 3h) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Następnie podziel ciasto na 15 kulek, każdą z nich spłaszcz, nałóż dowolny dodatek i zaklej.
- Do miski nalej 20 g oleju i zanurz w nim każdego pączka.
- Piecz w Air Fryerze (frytkownicy beztłuszczowej) przez 10 minut w 170 stopniach Celsjusza lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 17 – 22 minut (aż pączki ładnie się zarumienią).
- Podawaj posypane cukrem pudrem/erytrolem lub polane lukrem.
Wartości odżywcze(całość – 15 mini pączków):
E: 1412 Kcal, B: 73g W: 156 g T: 56 g
1 z 15 pączków (bez nadzienia):
E: 94 Kcal, B: 4,9 g W: 10,6 g T: 3,7 g
W tłusty czwartek oczywiście można pozwolić sobie na tradycyjne, smażone pączki, ale ta wersja to wspaniała alternatywa w inne dni, albo gdy nie chcemy stać w kolejce…
Smacznego jedzonkowania!