Tofu pokrój w kostkę i zamarynuj w 1 łyżce sosu sojowego.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 3-4 min). Najlepiej jeżeli wybierzesz cienki makaron typu ramen, aby dobrze wymieszał się z sosem.
Cebulę pokrój w kostkę, paprykę w cienkie paski, kapustę poszatkuj, a czosnek posiekaj.
Na dnie garnka rozgrzej olej rzepakowy.
Do garnka dodaj cebulę, tofu i 2 łyżki sosu sojowego. Smaż przez moment, mieszając, aby nie przypalić.
Dodaj paprykę i czosnek.
Po chwili wrzuć kapustę i przelej pomidory z puszki. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Do garnka przełóż ugotowany makaron (nie przepłukuj go wodą – dzięki temu lepiej oblepi się sosem) i wymieszaj.
Na koniec wyłącz kuchenkę i dodaj płatki drożdżowe i masło orzechowe. Wymieszaj.
Podawaj z poszatkowaną, świeżą kapustą i pietruszką lub świeżym szczypiorkiem. Ewentualnie posyp orzeszkami ziemnymi.
Wartości odżywcze (całość – ok. 2 duże porcje):
E: 1260 Kcal, B: 64,5 g W: 152 g T: 48 g
Wiedząc, że taki makaron czeka na mnie w domu, pracowało mi się o wiele lepiej. Konieczne spróbujcie i umilcie sobie dzień!