Brownie NUTELLA z batatów
10 marca, 2023
Nutella to krem czekoladowy na bazie orzechów laskowych i kakao – wszyscy chyba kokarzą…
To Brownie powstało z batatów, kakao i orzechów laskowych. Widzicie podobieństwo? Dzięki temu można przypisać mu miano NUTELLOWEGO brownie!
Czas przygotowania: ok. 1,5 h
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- 3 jajka 153 g
- Bataty 400 g
- Orzechy laskowe 100 g
- Mąka pszenna pełnoziarnista 40 g
- Odżywka białkowa (smak orzechowy/czekoladowy/waniliowy/śmietankowy) 40g
- Kakao 40 g
- Mleko 1,5 % 100 g
- Erytrol/słodzik/cukier 70-90 g
- Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Obierz bataty i ugotuj w wodzie, aż zmiękną. Odstaw do ostygnięcia.
- Orzechy laskowe podpraż na patelni. Gdy ostygną zmiksuj je w blenderze na mąkę.
- Bataty zblenduj z jajkami na gładką masę.
- Dodaj resztę składników i wymieszaj całość.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto.
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza.
- Piecz ciasto przez 45 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze (całe ciasto):
E: 1670 Kcal, B: 89 g W: 133 g T: 85 g
Intensywnie orzechowe, przepyszne Brownie o posmaku nutelli. Smakuje znakomicie!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni