Słodkie,  Wegetariańskie

Brownie NUTELLA z batatów

Nutella to krem czekoladowy na bazie orzechów laskowych i kakao – wszyscy chyba kokarzą…

To Brownie powstało z batatów, kakao i orzechów laskowych. Widzicie podobieństwo? Dzięki temu można przypisać mu miano NUTELLOWEGO brownie!

Czas przygotowania: ok. 1,5 h

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • 3 jajka 153 g
  • Bataty 400 g
  • Orzechy laskowe 100 g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 40 g
  • Odżywka białkowa (smak orzechowy/czekoladowy/waniliowy/śmietankowy) 40g
  • Kakao 40 g
  • Mleko 1,5 % 100 g
  • Erytrol/słodzik/cukier 70-90 g
  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Obierz bataty i ugotuj w wodzie, aż zmiękną. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Orzechy laskowe podpraż na patelni. Gdy ostygną zmiksuj je w blenderze na mąkę.
  3. Bataty zblenduj z jajkami na gładką masę.
  4. Dodaj resztę składników i wymieszaj całość.
  5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto.
  6. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza.
  7. Piecz ciasto przez 45 minut w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze (całe ciasto):

E: 1670 Kcal, B: 89 g W: 133 g T: 85 g

Intensywnie orzechowe, przepyszne Brownie o posmaku nutelli. Smakuje znakomicie!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *