Proteinowe, fasolowe i mocno wilgotne brownie z plamami serkowo-budyniowej masy w postaci muffinek prezentuje się bardzo dobrze. Natomiast nie wygląd, a smak ma tu największe znaczenie. Ten jest cudowny!
Czas przygotowania: ok. 1,5 h
Stopień trudności: średnie
Składniki:
Ciemna masa:
1 jajko 51 g
Czerwona fasola konserwowa 240 g
Małe jabłko 90 g
Mąka pszenna pełnoziarnista 20 g
Odżywka białkowa 30 g
Kakao 30 g
Woda 100 g
Erytrol/słodzik/cukier
Szczypta sody oczyszczonej
Masa jasna:
1 jajko 51 g
Mleko 2% 200 g
Budyń waniliowy (proszek) 30 g
Serek kanapkowy kremowy (u mnie SKYR z firmy Apetina) 125 g
Erytrol/cukier/słodzik
Sposób przygotowania:
Mleko i budyń wymieszaj, aby nie było grudek, przelej do garnka, dodaj erytrol/cukier/słodzik i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Odstaw w chłodne miejsce.
Pokrój jabłko i podpraż w garnku lub na patelni (ewentualnie podgrzej w kuchence mikrofalowej, aby zmiękło).
Do miski wsyp odcedzoną i przepłukaną fasolę, wbij jajko, dodaj substancję słodzącą, jabłko i sodę oczyszczoną. Zblenduj na gładko.
Następnie dodaj mąkę, odżywkę białkową i wodę – ponownie zblenduj.
Ostudzony budyń zmiksuj z serkiem kanapkowym i jajkiem.
Na blaszce porozkładaj foremki do muffinek.
Na dno każdej foremki nałóż łyżkę masy czekoladowej, następnie budyniową, czekoladową i kleks budyniowej na wierzchu.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Piecz babeczki około 30 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze (u mnie 14 babeczek):
E: 1095 Kcal, B: 85 g W: 97,5 g T: 32,3 g
1 z 14 babeczek:
E: 80 Kcal, B: 6,5 g W: 7 g T: 2,3 g
Te babeczki to naprawdę świetny pomysł na pełnowartościowy posiłek, słodkie, drugie śniadanie, ale też niebanalny deser podczas spotkań!