Lasagne z cukinią i bakłażanem pod wegańskim cheddarem
12 lutego, 2021
Intensywnie ziołowa, w pełni wegańska lasagne…
Z mielonym tofu w pomidorach, cukinią, bakłażanem i wege cheddarem na wierzchu. Mocno wyczuwalna nuta tymianku idealnie podkreśla smak śródziemnomorskich warzyw. Jest zdrowa i smakuje przepysznie!
Skusisz się?
Czas przygotowania: 50min roboty + 50 min pieczenia (łącznie ok. 1h 40min)
Stopień trudności: średnie
Składniki:
Sos z tofu:
750g pomidorów świeżych (lub 2 puszki po ok. 400g)
1 cebula 130g
2 kostki tofu wędzonego – 360g
oliwa z oliwek 15g
czosnek – 4 ząbki
1,5 łyżki sosu sojowego
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa mielonego (bez soli i cukru, z dobrym składem), papryka słodka wędzona)
Wegański cheddar:
250g ziemniaków
150 g puree z dyni
40g płatków drożdżowych nieaktywnych
120g wody
przyprawy: sól, papryka słodka wędzona, tymianek
Dodatkowo:
1 bakłażan 400g
1 cukinia 300g
makaron do lasagne 120g (u mnie 7 płatów)
przyprawy: sól, tymianek
Sposób przygotowania:
ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie lub na parze do miękkości
cebulę i pomidory pokrój
na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem,
gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone pomidory, przyprawy (zioła prowansalskie, bazylię, oregano, tymianek) i duś do uzyskania sosu
tofu wyjmij z opakowania, rozduś widelcem, przypraw papryką słodką wędzoną i przyprawą do mięsa mielonego, podgrzej na osobnej patelni z sosem sojowym,
po kilku minutach połącz zawartość obu patelni i wymieszaj sos, podgrzej jeszcze przez chwilę
ugotowane ziemniaki, dynię, sól, płatki drożdżowe, tymianek i paprykę słodką wędzoną zblenduj na gładką masę
cukinię i bakłażana pokrój w plastry
na dnie naczynia żaroodpornego ułóż 1/2 makaronu, 1/2 sosu z tofu, 1/2 warzyw – posyp solą i tymiankiem
następnie wyłóż resztę sosu, warzywa, makaron i polej cheddarem
piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza, na dole postaw naczynie żaroodporne z wodą
piecz ok. 50 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze(całość):
E: 1750kcal, B 93g W 236g T 50g
Lasagne jest bardzo aromatyczna i naprawdę smaczna. Świetnie sprawdzi się na weekendowy obiad :).