Słone,  Wegetariańskie

Wiosenne kluseczki ze szparagami i remuladą curry

Przyszedł maj… Zaczynamy sezon na najlepsze polskie warzywa i owoce! Na pierwszy ogień, w tym roku, idą u mnie ZIELONE SZPARAGI.

Delikatne, twarogowe kluseczki z czosnkiem niedźwiedzim, szparagi w sosie sojowym o posmaku wędzonej papryki, ekspresowa remulada curry bez jaj, za to z jajecznym posmakiem i podprażone migdały do pochrupania – oto mój sposób na wiosenny obiad!

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • 1 jajko 51 g
  • Twaróg solankowy z czosnkiem 275 g
  • Mąka ziemniaczana 70 g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 30 g
  • Szparagi zielone 400 g
  • Migdały 20 g
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Przyprawy: papryka słodka wędzona, czosnek niedźwiedzi.
  • Remulada curry
  • Jogurt naturalny gęsty 100 g
  • Majonez o obniżonej zawartości tłuszczu 30 g
  • Musztarda sarepska 15 g
  • Ogórki konserwowe 80 g
  • Cebula biała 40 g
  • Przyprawy: curry, sól kalanamak, koperek, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj szparagi tak, aby były al’dente lub nawet nieco twarde.
  2. Twaróg solankowy zblenduj z jajkiem na gładką masę, dodaj mąki, czosnek niedźwiedzi i wymieszaj ciasto (będzie kleiste). Zwilżonymi dłońmi formuj kulki.
  3. W garnku zagotuj wodę i gotuj kluski, aż wypłyną + 3 minuty od wypłynięcia. Odcedź z wody.
  4. Szparagi wymieszaj z sosem sojowym i papryką słodką wędzoną, a następnie podsmaż na patelni (zwykłej lub grillowej), aż się zarumienią.
  5. Do miseczki dodaj jogurt naturalny, majonez lekki, musztardę, curry, sól kalanamak, koperek i pieprz, a także posiekanego ogórka konserwowego i cebulkę – wymieszaj.
  6. Na suchej patelni podpraż migdały.
  7. Podawaj kluski ze wszystkimi dodatkami.

Wartości odżywcze(całość – 2 porcje):

E: 1131 Kcal, B: 74 g W: 120 g T: 39,4 g

1 z 2 porcji (12 klusek, 1/2 sosu, szparagów, migdałów):

E: 565 Kcal, B: 37 g W: 60 g T: 19, 7 g

Wspaniale przenikające się smaki, rozmaite konsystencje i tekstury, a przede wszystkim wiosna na talerzu – tak podsumowałabym te kluseczki.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *