Założę się, że każdy przynajmniej raz w życiu jadł lody łączące w sobie 3 smaki – waniliowy, truskawkowy i czekoladowy.
A gdyby tak zamiast lodów zjeść słodziutki serniczek na zimno, trójkolorowy, bez cukru i wysokobiałkowy? Zaspokaja ochotę na chłodny słodycz w upalne dni tak samo dobrze jak lody ;)!
Czas przygotowania: ok. 30 minut + minimum 2 h w lodówce (łącznie ok. 2,5 h)
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Spód:
płatki owsiane 70 g
daktyle 40 g
masło orzechowe z orzeszków ziemnych 30 g
kakao 20 g
szczypta soli
gorąca woda
Warstwy sernika:
twaróg chudy 500 g
proteinowy napój waniliowy 250 g
truskawki 150 g
kakao 20 g
masło orzechowe (najlepiej z orzechów laskowych) 30 g
erytrol/słodzik
gorąca woda 100 g
żelatyna 20 g
Sposób przygotowania:
Daktyle zalej gorącą wodą i ostaw na minimum 10 minut, aby zmiękły.
Płatki owsiane zblenduj na mąkę. Przesyp do miski i wymieszaj z kakao.
Daktyle odsącz, wrzuć do blendera, dodaj szczyptę soli, 60 g wody, masło orzechowe i zmiksuj całość na „karmel”.
„Karmel” przełóż do miski z mąką i wymieszaj na spód.
Tortownicę (u mnie o średnicy 18 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie zwilżonymi dłońmi wylep równomiernie spód.
Żelatynę wymieszaj w 100 g wrzątku i odstaw do ostygnięcia.
Twaróg zblenduj na gładką masę z ertyrolem i napojem proteinowym. Rozdziel na 3 miski.
Do pierwszej miski dodaj kakao i masło orzechowe – zblenduj na gładko z 1/3 żelatyny i przelej na spód, następnie wstaw do lodówki.
Do drugiej miski dodaj 1/3 żelatyny i zmiksuj. Przelej na czekoladową warstwę, gdy już stężeje. Wstaw do lodówki.
Truskawki umyj i oderwij szypułki, dodaj do ostatniej z misek i zblenduj, następnie zmiksuj z żelatyną i przelej na waniliową warstwę. Wstaw do lodówki i odczekaj minimum 1 h przed pokrojeniem.
Wartości odżywcze (całość):
E: 1572 Kcal, B: 161 g W: 140 g T: 42,5 g
Serniczek na zimno inspirowany znanym lodowym trio sprawdzi się w upalne dni, których mamy coraz więcej ;).