Słodkie

Sernikowe trio – HIGH PROTEIN

Założę się, że każdy przynajmniej raz w życiu jadł lody łączące w sobie 3 smaki – waniliowy, truskawkowy i czekoladowy.

A gdyby tak zamiast lodów zjeść słodziutki serniczek na zimno, trójkolorowy, bez cukru i wysokobiałkowy? Zaspokaja ochotę na chłodny słodycz w upalne dni tak samo dobrze jak lody ;)!

Czas przygotowania: ok. 30 minut + minimum 2 h w lodówce (łącznie ok. 2,5 h)

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Spód:

  • płatki owsiane 70 g
  • daktyle 40 g
  • masło orzechowe z orzeszków ziemnych 30 g
  • kakao 20 g
  • szczypta soli
  • gorąca woda

Warstwy sernika:

  • twaróg chudy 500 g
  • proteinowy napój waniliowy 250 g
  • truskawki 150 g
  • kakao 20 g
  • masło orzechowe (najlepiej z orzechów laskowych) 30 g
  • erytrol/słodzik
  • gorąca woda 100 g
  • żelatyna 20 g

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalej gorącą wodą i ostaw na minimum 10 minut, aby zmiękły.
  2. Płatki owsiane zblenduj na mąkę. Przesyp do miski i wymieszaj z kakao.
  3. Daktyle odsącz, wrzuć do blendera, dodaj szczyptę soli, 60 g wody, masło orzechowe i zmiksuj całość na „karmel”.
  4. „Karmel” przełóż do miski z mąką i wymieszaj na spód.
  5. Tortownicę (u mnie o średnicy 18 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie zwilżonymi dłońmi wylep równomiernie spód.
  6. Żelatynę wymieszaj w 100 g wrzątku i odstaw do ostygnięcia.
  7. Twaróg zblenduj na gładką masę z ertyrolem i napojem proteinowym. Rozdziel na 3 miski.
  8. Do pierwszej miski dodaj kakao i masło orzechowe – zblenduj na gładko z 1/3 żelatyny i przelej na spód, następnie wstaw do lodówki.
  9. Do drugiej miski dodaj 1/3 żelatyny i zmiksuj. Przelej na czekoladową warstwę, gdy już stężeje. Wstaw do lodówki.
  10. Truskawki umyj i oderwij szypułki, dodaj do ostatniej z misek i zblenduj, następnie zmiksuj z żelatyną i przelej na waniliową warstwę. Wstaw do lodówki i odczekaj minimum 1 h przed pokrojeniem.

Wartości odżywcze (całość):

E: 1572 Kcal, B: 161 g W: 140 g T: 42,5 g

Serniczek na zimno inspirowany znanym lodowym trio sprawdzi się w upalne dni, których mamy coraz więcej ;).

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *