Chrupiące, włókniste nuggetsy w roślinnej wersji, które przygotujecie we własnym domu!
Nie-mięso z fasoli o intensywnym gyrosowym smaku, w chrupiącej panierce świetnie imituje kurczaka. Sprawdzi się w sałatce, w tortilli, z frytkami lub bez jako roślinny, a domowy Fastfood.
Czas przygotowania: ok. 1 h
Stopień trudności: średnie
Składniki:
Fasola biała z puszki 240 g (1 puszka)
Skrobia ziemniaczana 40 g
Płatki drożdżowe niaktywne 20 g
Napój sojowy bez cukru 50 g
Bułka tarta 20 g
Olej rzepakowy 7 g
Sos sojowy – 1,5 łyżki
Przyprawy: przyprawa do kurczaka/gyrosa, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany.
Sposób przygotowania:
Fasolę odsącz z wody i zblenduj dokładnie z napojem sojowym, 1/2 łyżki sosu sojowego, płatkami drożdżowymi nieaktywnymi oraz przyprawami.
Do masy dodaj skrobię i wymieszaj, odstaw na chwilę, aż zgęstnieje.
W garnku zagotuj wodę.
Do wrzącej wody wrzucaj uformować za pomocą łyżki kluseczki. Gotuj 3-4 minuty od wypłynięcia, a następnie odcedzamy w durszlaku i poczekaj aż ostygną.
Chłodne kluski wymieszaj z resztą sosu sojowego, olejem i szczyptą przyprawy do kurczaka.
Każdą z klusek obtocz w bułce tartej.
Piecz a Air fryerze przez ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza (przemieszaj w połowie czasu) lub w piekarniku około 17 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (również przemieszaj w połowie pieczenia).
Wartości odżywcze (całość – 20 małych nuggetsów):
E: 560 Kcal, B: 28 g W: 84,5 g T: 10,5 g
Przepyszne i wspaniale chrupiące, wegańskie kawałki kurczaka, których nie kupicie w żadnym sklepie. Spróbujcie ich w swoich domach ;).