Słone,  Wegańskie

Wegańskie nuggetsy z fasoli

Chrupiące, włókniste nuggetsy w roślinnej wersji, które przygotujecie we własnym domu!

Nie-mięso z fasoli o intensywnym gyrosowym smaku, w chrupiącej panierce świetnie imituje kurczaka. Sprawdzi się w sałatce, w tortilli, z frytkami lub bez jako roślinny, a domowy Fastfood.

Czas przygotowania: ok. 1 h

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Fasola biała z puszki 240 g (1 puszka)
  • Skrobia ziemniaczana 40 g
  • Płatki drożdżowe niaktywne 20 g
  • Napój sojowy bez cukru 50 g
  • Bułka tarta 20 g
  • Olej rzepakowy 7 g
  • Sos sojowy – 1,5 łyżki
  • Przyprawy: przyprawa do kurczaka/gyrosa, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę odsącz z wody i zblenduj dokładnie z napojem sojowym, 1/2 łyżki sosu sojowego, płatkami drożdżowymi nieaktywnymi oraz przyprawami.
  2. Do masy dodaj skrobię i wymieszaj, odstaw na chwilę, aż zgęstnieje.
  3. W garnku zagotuj wodę.
  4. Do wrzącej wody wrzucaj uformować za pomocą łyżki kluseczki. Gotuj 3-4 minuty od wypłynięcia, a następnie odcedzamy w durszlaku i poczekaj aż ostygną.
  5. Chłodne kluski wymieszaj z resztą sosu sojowego, olejem i szczyptą przyprawy do kurczaka.
  6. Każdą z klusek obtocz w bułce tartej.
  7. Piecz a Air fryerze przez ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza (przemieszaj w połowie czasu) lub w piekarniku około 17 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (również przemieszaj w połowie pieczenia).

Wartości odżywcze (całość – 20 małych nuggetsów):

E: 560 Kcal, B: 28 g W: 84,5 g T: 10,5 g

Przepyszne i wspaniale chrupiące, wegańskie kawałki kurczaka, których nie kupicie w żadnym sklepie. Spróbujcie ich w swoich domach ;).

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *