Nie, nie będzie to kolejny przepis na fit ciastka pełnoziarniste bez cukru i glutenu… Poniżej przedstawię Wam mój podstawowy przepis na najbardziej kruche, najsłodsze i najsmaczniejsze pieguski, przeładowane masłem, cukrem i czekoladą… Zapraszam do spróbowania ;), bo naprawdę warto!
Czas przygotowania: ok. 1,5-2h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
1 jajko 51 g
Mąka pszenna 150 g
Masło 80 g (zimne, z lodówki)
Cukier/ksylitol/erytrol 70 g
Cukier waniliowy 16 g
Soda oczyszczona – 1/4 łyżeczki Szczypta soli
Dodatkowo:
Czekolada (mleczna/gorzka/biała) 50 g
Siekane orzeszki ziemne 20 g
Inne ulubione dodatki (orzechy, bakalie…)
Sposób przygotowania:
Posiekaj czekoladę i orzechy na mniejsze kawałki.
Do miski wbij jajko, dodaj mąkę, masło, cukry, sodę i sól i zagnieć ciasto.
Następnie wsyp orzechy oraz czekoladę i orzechy i wmieszaj w ciasto.
Ulep 2 walce o średnicy 5-7 cm, zawiń w folię lub woreczki śniadaniowe i włóż do lodówki na minimum 1h.
Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Wyjmij ciasto z lodówki i każdy z walców pokrój w krążki (u mnie 24 sztuki) o grubości ok. 2 cm i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilka centymetrów pomiędzy (ciastka urosną).
Piecz do zarumienienia ok. 7-10 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze (24 ciastka):
E: 2070 Kcal, B: 33g W: 158 g T: 101 g
1 z 24 ciastek:
E: 87 Kcal, B: 1,4 g W: 10,8 g T: 42 g
Te przepyszne ciasteczka są warte grzechu I niesamowicie wciągające… na jednym ciastku się nie skończy!