Słodkie,  Wegetariańskie

Najsmaczniejsze pieguski

Nie, nie będzie to kolejny przepis na fit ciastka pełnoziarniste bez cukru i glutenu… Poniżej przedstawię Wam mój podstawowy przepis na najbardziej kruche, najsłodsze i najsmaczniejsze pieguski, przeładowane masłem, cukrem i czekoladą… Zapraszam do spróbowania ;), bo naprawdę warto!

Czas przygotowania: ok. 1,5-2h

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 jajko 51 g
  • Mąka pszenna 150 g
  • Masło 80 g (zimne, z lodówki)
  • Cukier/ksylitol/erytrol 70 g
  • Cukier waniliowy 16 g
  • Soda oczyszczona – 1/4 łyżeczki Szczypta soli

Dodatkowo:

  • Czekolada (mleczna/gorzka/biała) 50 g
  • Siekane orzeszki ziemne 20 g
  • Inne ulubione dodatki (orzechy, bakalie…)

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj czekoladę i orzechy na mniejsze kawałki.
  2. Do miski wbij jajko, dodaj mąkę, masło, cukry, sodę i sól i zagnieć ciasto.
  3. Następnie wsyp orzechy oraz czekoladę i orzechy i wmieszaj w ciasto.
  4. Ulep 2 walce o średnicy 5-7 cm, zawiń w folię lub woreczki śniadaniowe i włóż do lodówki na minimum 1h.
  5. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki i każdy z walców pokrój w krążki (u mnie 24 sztuki) o grubości ok. 2 cm i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilka centymetrów pomiędzy (ciastka urosną).
  7. Piecz do zarumienienia ok. 7-10 minut w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze (24 ciastka):

E: 2070 Kcal, B: 33g W: 158 g T: 101 g

1 z 24 ciastek:

E: 87 Kcal, B: 1,4 g W: 10,8 g T: 42 g

Te przepyszne ciasteczka są warte grzechu I niesamowicie wciągające… na jednym ciastku się nie skończy!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *