Słodkie,  Wegańskie

Wegańskie ciasto MLECZNA TRUSKAWKA

Słodka, kremowa, jakby śmietankowa masa z tofu i podprażonych, maślanych nerkowców w połączeniu z truskawkową, nieco rzadszą, rozpływającą się zarówno na talerzyku, jak i w ustach… na orzechowo-czekoladowym spodzie (jak nutella!) smakują wyjątkowo, a ciasto to idealne dopełnienie lata!

Czas przygotowania: ok. 1 h + minimum 4 h w lodówce

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Tofu naturalne 540 g (3 kostki)
  • Truskawki 200 g
  • Budyń śmietankowy 40 g
  • Napój sojowy 200 g
  • Nerkowce 100 g
  • Słodzik/erytrol
  • Szczypta soli

Spód:

  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 70 g
  • Masło orzechowe z orzechów laskowych 30 g
  • Kakao gorzkie 15 g
  • Erytrol 40 g/słodzik
  • Napój sojowy 40 g
  • Szczypta sody oczyszczonej
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Budyń śmietankowy wymieszaj w 200 g napoju sojowego, tak aby nie było grudek. Przelej do garnka, dodaj preferowane słodzidło (słodzik/erytrol/ksylitol/cukier), zagotuj, a następnie gotuj jeszcze przez moment na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
  2. W tym czasie przygotuj spód – masło orzechowe wymieszaj w szklance z 40 g napoju roślinnego, erytrolem i szczyptą soli.
  3. Do miski wsyp mąki i kakao, wlej przygotowaną wcześniej mieszaninę, wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto.
  4. Na dno tortownicy (u mnie o średnicy 18 cm) wyłóż papier do pieczenia i wylep je równomierne ciastem. Piecz 10 minut w 180 stopniach Celsjusza, po czy odstaw do ostygnięcia.
  5. Nerkowce podpraż na patelni ze szczyptą soli.
  6. Do garnka z przestudzonym budyniem dodaj tofu i zblenduj na gładką masę.
  7. Zmiksuj nerkowce na mąkę, a następnie zblenduj z 400 g tofu-masy. Przelej na spód.
  8. Pozostałą część masy zblenduj z truskawkami i rozprowadź na jasnej masie.
  9. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 4 h (najlepiej całą noc)

Wartości odżywcze (całość):

E: 2015 Kcal, B: 113,5 g W: 138 g T: 114, g

Nerkowcowa masa, jak sernikowa, idealnie łączy się ze słodyczą świeżych, sezonowych truskawek – tego warto spróbować…

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *