Szybki i prosty, a z pozoru może wyglądać na skomplikowany i wykwintny, wegański obiad, który możesz przygotować w każdej chwili!
Pierogi leniwe z tofu o posmaku wędzonki już same w sobie są pyszne… A ekspresowe pesto z rukoli, orzechów nerkowca i płatków drożdżowych tylko podkreśla ich smak!
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Tofu wędzone 1,5 kostki (270 g)
Skrobia ziemniaczana 100 g
Napój sojowy bez cukru 30 g
Sól wędzona
Pesto:
Rukola 50 g
Oliwa z oliwek 25 g
Słonecznik łuskany 20 g
Płatki drożdżowe nieaktywne 10 g
Sól 1-2 g
Pieprz
Sposób przygotowania:
Tofu zblenduj z solą wędzoną i napojem sojowym na gładką masę. Dodaj skrobię ziemniaczaną, wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę do lodówki.
W garnku zagotuj wodę.
Wyjmij ciasto na leniwe, zwilżonymi dłońmi uformuj małe kulki (u mnie 28) i każdą delikatnie spłaszcz widelcem.
Wrzuć do wrzącej wody i gotuj 5-6 minut na średnim ogniu, a następnie odcedź.
Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni.
Do blendera wsyp słonecznik i pozostałe składniki pesto, zblenduj na gładko.
Podawaj pierogi leniwe z pesto.
Wartości odżywcze (całość, czyli 28 leniwych i ok. 120 g pesto – 2 porcje):
E: 1050 Kcal, B: 42,5 g W: 93,5 g T: 56,3 g
Delikatne wędzone leniwe z aromatycznym pesto z młodych, zielonych listków rukoli stanowi pełnowartościowe i smaczne roślinne danie, które naprawdę warto spróbować.