Delikatny sernik upieczony jak baskijski – początkowo prawie płynny i surowy, następnie delikatny i kremowy… obsypany kwaśnymi jagodami leśnymi i (nie)zwyczajną kruszonką z orzechami nerkowca.
Czas przygotowania: ok. 30 minut + 40 minut pieczenia + minimum 8h w lodówce
Stopień trudności: średnie
Składniki:
3 jajka 153 g
Serek wiejski 500 g
Twaróg chudy 500 g
Erytrol 100 g/słodzik/cukier/ksylitol
Aromat waniliowy
Szczypta soli
Jagody 200 g
Kruszonka:
Mąka orkiszowa pełnoziarnista 40 g
Erytrol 35 g/ew. Cukier
Masło orzechowe z nerkowców 40 g
Nerkowce 20 g
Mleko/napój roślinny 15 g
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Jagody dokładnie umyj, odcedź z wody i dobrze osusz.
Chłodne składniki – jaja, twaróg, serek – wyjmij z lodówki minimum 1h przed pieczeniem sernika.
Nerkowce posiekaj drobno, przełóż do miski, dodaj resztę składników na kruszonkę, wymieszaj i zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki.
Do dużej miski wbij jaja, dodaj twaróg, serek wiejski, dowolną substancję słodzącą, aromat i szczyptę soli. Zblenduj na gładką masę i przelej do tortownicy (u mnie o śr. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Sernik posyp jagodami i delikatnie dociśnij je do masy, a następnie na wierzch pokrusz kruszonkę.
Piekarni
Wartości odżywcze (całe ciasto o śr. 20 cm):
E: 1754 Kcal, B: 177 g W: 101 g T: 70 g
Letni serniczek idealnie wpasowujący się w aktualny trend na jagody, jagodzianki i serniki baskijskie… czy takż zyska taką popularność? 🙂