Por pokrój drobno i podsmaż na patelni, na oliwie z oliwek.
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i duś jeszcze przez moment.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Do miski wsyp przepłukaną i odcedzoną ciecierzycę ze słoika, następnie dodaj ser, rukolę, usmażonego pora z czosnkiem i przyprawy. Zblenduj wszystko na gładką masę.
Dodaj mąkę, wymieszaj i odstaw.
Paprykę pokrój w drobną kostkę i wmieszaj w masę.
Blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
Z masy, zwilżonymi dłońmi, uformuj kulki (u mnie 35 sztuk) i ułóż na blaszkach zachowując kilka centymetrów odstępu pomiędzy.
Rozgrzej piekarnik do 210 stopni Celsjusza.
Piecz dukaty około 25 minut w trybie góra-dół + termoobieg.
Wartości odżywcze (całość – 35 dukatów):
E: 1452 Kcal, B: 81 g W: 152,6 g T: 57,5 g
Delikatnie serowe, chrupiące dukaty z wysoką zawartością błonnika, słodziutką papryką i lekko ostrą rukolą…