Słone,  Wegańskie

Buraczana kostka z zielonym tofurożkiem

WEGAŃSKA, różowa kostka z buraka, szczodrze posmarowana twarożkiem z tofu, zabarwionym sporą garścią rukoli…

Świeże, zielone listki o pikantnym posmaku, delikatny tofurożek z posmakiem bazylii, na przepysznym buraczanym spodzie – obłędne połączenie!

Czas przygotowania: ok. 1 h 20 minut

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Surowe buraki (2 średnie) 400 g
  • Czerwona fasola z puszki 240 g (1 puszka)
  • Kasza jaglana 100 g
  • Kasza „natural mix” (kasza gryczana, suszone pomidory, pestki dyni) 100 g
  • Suszone pomidory z oleju 70 g
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 50 g
  • Sos sojowy – 50 g (5 łyżek)
  • Ocet balsamiczny 20 g
  • 5 ząbków czosnku
  • Przyprawy: pieprz 1/2 łyżeczki, papryka słodka, papryka słodka wędzona, oregano (po 1 łyżeczce).

Tofurożek:

  • Tofu z bazylią 360 g (2 kostki)
  • Rukola 50 g + 50 g
  • Napój sojowy bez cukru 100 g
  • Pestki dyni 30 g
  • Płatki drożdżowe 20 g
  • Oliwa z oliwek 10 g
  • Sól, sól wędzona, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kasze zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przełóż je do dużej miski.
  2. Buraki obierz, pokrój w większe kawałki i przełóż do blendera. Miksuj krótko, na wióry. Przesyp do miski z kaszami.
  3. Fasolę konserwową odcedź z wody i przepłucz na sitku. Wsyp do blendera, dodaj suszone pomidory, obrane ząbki czosnku, sos sojowy, ocet balsamiczny i przyprawy. Zblenduj na gładką masę i przełóż do pozostałych składników.
  4. Następnie zawartość miski blenduj krótko za pomocą blendera ręcznego.
  5. Do masy dodaj mąkę, wymieszaj całość i odstaw na chwilę.
  6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź po niej równomierne masę.
  7. Piecz 20 minut w 200 stopniach z trybem grzania od dołu, a następnie 10 minut góra-dół.
  8. Wyjmij spód z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie.
  9. W międzyczasie zmiksuj tofu, 50 g rukoli, napój sojowy, płatki drożdżowe, oliwę z oliwek i przyprawy na „tofurożek”.
  10. Pestki dyni podpraż na patelni. Połowę wmieszaj w twarożek.
  11. Buraczany spód posmaruj twarożkiem, posyp rukolą i pestkami dyni.

Wartości odżywcze(całość – duża blaszka):

E: 2300 Kcal, B: 124,3 g W: 253,1 g T: 80,7 g

Buraczany spód:

E: 1484 Kcal, B: 61,1 g W: 235,2 g T: 25,1 g

Tofurożek:

E: 813 Kcal, B: 63,2 g W: 17,9 g T: 55,3 g

Na przystawkę, letni obiad, przekąskę w drodze czy piknik – w jaki sposób Ty zjesz tę buraczana kostkę?

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *