Buraczana kostka z zielonym tofurożkiem
19 sierpnia, 2023
WEGAŃSKA, różowa kostka z buraka, szczodrze posmarowana twarożkiem z tofu, zabarwionym sporą garścią rukoli…
Świeże, zielone listki o pikantnym posmaku, delikatny tofurożek z posmakiem bazylii, na przepysznym buraczanym spodzie – obłędne połączenie!
Czas przygotowania: ok. 1 h 20 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Surowe buraki (2 średnie) 400 g
- Czerwona fasola z puszki 240 g (1 puszka)
- Kasza jaglana 100 g
- Kasza „natural mix” (kasza gryczana, suszone pomidory, pestki dyni) 100 g
- Suszone pomidory z oleju 70 g
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista 50 g
- Sos sojowy – 50 g (5 łyżek)
- Ocet balsamiczny 20 g
- 5 ząbków czosnku
- Przyprawy: pieprz 1/2 łyżeczki, papryka słodka, papryka słodka wędzona, oregano (po 1 łyżeczce).
Tofurożek:
- Tofu z bazylią 360 g (2 kostki)
- Rukola 50 g + 50 g
- Napój sojowy bez cukru 100 g
- Pestki dyni 30 g
- Płatki drożdżowe 20 g
- Oliwa z oliwek 10 g
- Sól, sól wędzona, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kasze zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przełóż je do dużej miski.
- Buraki obierz, pokrój w większe kawałki i przełóż do blendera. Miksuj krótko, na wióry. Przesyp do miski z kaszami.
- Fasolę konserwową odcedź z wody i przepłucz na sitku. Wsyp do blendera, dodaj suszone pomidory, obrane ząbki czosnku, sos sojowy, ocet balsamiczny i przyprawy. Zblenduj na gładką masę i przełóż do pozostałych składników.
- Następnie zawartość miski blenduj krótko za pomocą blendera ręcznego.
- Do masy dodaj mąkę, wymieszaj całość i odstaw na chwilę.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź po niej równomierne masę.
- Piecz 20 minut w 200 stopniach z trybem grzania od dołu, a następnie 10 minut góra-dół.
- Wyjmij spód z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie.
- W międzyczasie zmiksuj tofu, 50 g rukoli, napój sojowy, płatki drożdżowe, oliwę z oliwek i przyprawy na „tofurożek”.
- Pestki dyni podpraż na patelni. Połowę wmieszaj w twarożek.
- Buraczany spód posmaruj twarożkiem, posyp rukolą i pestkami dyni.
Wartości odżywcze(całość – duża blaszka):
E: 2300 Kcal, B: 124,3 g W: 253,1 g T: 80,7 g
Buraczany spód:
E: 1484 Kcal, B: 61,1 g W: 235,2 g T: 25,1 g
Tofurożek:
E: 813 Kcal, B: 63,2 g W: 17,9 g T: 55,3 g
Na przystawkę, letni obiad, przekąskę w drodze czy piknik – w jaki sposób Ty zjesz tę buraczana kostkę?
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni
Amerykańskie burgery - vegan
Nowsze