Słone,  Wegańskie

Marchewkowy falafel

A gdyby tak do falafela przemycić troszkę młodej marchewki?

Czemu nie!? Chrupiący z zewnątrz i delikatny w środku… wręcz rozpływający się w ustach, marchewkowy falafel z mieszanką aromatycznych przypraw i sporą dawką beta-karotenu!

Czas przygotowania: ok. 30 minut (+ moczenie ciecierzycy)

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Ciecierzyca sucha 200 g
  • Marchewki 300 g
  • Cebula biała 100 g (2 małe)
  • Olej rzepakowy 20 g (do smażenia)
  • 4 ząbki czosnku
  • Soda oczyszczona (1/2 łyżeczki)
  • Przyprawy: sól (1,5 łyżeczki), drobno posiekana pietruszka (spory pęczek) i/lub kolendra, kmin rzymski (1,5 łyżeczki); kolendra, kardamon, cynamon, chilli (po 1 łyżeczce)

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę wsyp do garnka i zalej wodą w stosunku 1:3 (ciecierzyca:woda) minimum 8 h przed smażeniem falafeli (najlepiej dzień wcześniej).
  2. Marchewki obierz i pokrój w większe kawałki.
  3. Do blendera przełóż marchewki, cebulę, czosnek i nać pietruszki – blenduj pulsacyjnie, aby warzywa były poszatkowane (nie zmielone na gładko). Przełóż do miski.
  4. Następnie w blenderze zmiksuj ciecierzycę z przyprawami i sodą. Przełóż do miski z warzywami.
  5. Zawartość miski zblenduj krótko i niezbyt dokładnie, za pomocą blendera ręcznego.
  6. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
  7. Z powstałej masy formuj kulki i spłaszczaj je bezpośrednio na patelni z olejem.
  8. Smaż na średnim ogniu, z dwóch stron, aż falafele będą rumiane. Odsącz je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Wartości odżywcze (całość – 28 falafeli):

E: 1020 Kcal, B: 41,8 g W: 128,4 g T: 32 g

1 z 28 falafeli:

E: 37 Kcal, B: 1,5 g W: 4,6 g T: 1,1 g

Ten marchewkowy falafel, moim skromnym zdaniem, spokojnie dorównuje tradycyjnemu! Kogo skusił ten dodatek karotki?

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *