Delikatny sernik, po raz kolejny ;), wzorowany na tym baskijskim, ze sporą domieszką intensywnie pomarańczowej dyni hokkaido i cynamonu cejlońskiego… Jego słodycz idealnie przełamują jesienne, skarmelizowane śliwki!
Czas przygotowania: ok. 20 minut + 30 – 35 minut pieczenia (łącznie ok. 1 h+ minimum 8 h w lodówce)
Stopień trudności: średnie
Składniki:
3 jajka 153 g
Serek wiejski 500 g
Twaróg chudy 250 g
Dynia hokkaido 250 g
Słodzik/erytrol 120 g/ksylitol/cukier (w przypadku zwykłego cukru <120 g)
Cukier waniliowy 20 g
Cynamon cejloński – pół łyżeczki
Szczypta soli
Dodatkowo:
Śliwki 150 g
Szczypta cynamonu
Ew. odrobina wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki i poczekaj, aż osiągną temperaturę pokojową.
Dynię pokrój w drobniejsze kawałki (hokkaido nie musi być obrana!) i upiecz tak, aby była miękka.
Twaróg, serek wiejski, cukier waniliowy, szczyptę soli, cynamon i substancję słodzącą, którą używasz zblenduj na gładko.
Dodaj upieczoną i przestudzoną dynię i ponownie zmiksuj.
Następnie wbij jajka i zblenduj ostatni raz. Krótko, aby nie napowietrzyć masy!
Tortownicę (u mnie o śr. 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Przelej masę serową i piecz ok. 30-35 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza.
Poczekaj, aż sernik całkowicie ostygnie i wstaw go do lodówki na minimum 8 godzin.
Śliwki pokrój na drobne kawałki, wrzuć do garnka, dodaj cynamon, ewentualnie odrobinę wody (aby się nie przypaliły) i gotuj na średnim ogniu, aż powstanie mus. Odstaw do ostygnięcia, a następnie udekoruj wierzch sernika.
Wartości odżywcze (całość – u mnie śr. 20 cm):
E: 1200 Kcal, B: 123,5 g W: 83,7 g T: 41,5 g
Prawdziwie jesienny, rozkosznie kremowy i delikatny sernik barwiony i dynią i aromatyzowany cynamonem… Tego warto spróbować!