Słone,  Wegetariańskie

Dyniowe curry z ciecierzycą i papryką

Rozgrzewające, dyniowe curry z ciecierzycą i papryką. Delikatnie ostre, troszkę słodkie (za sprawą dyni), z orzechową nutą. Idealnie kremowe i sycące – przypomina indyjskie smaki…

Świetny pomysł na wegetariański obiad ze sporą zawartością białka. Posmakuje osobom, które lubią pikantne przyprawy i kuchnię azjatycką :).

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności:  łatwe

Składniki:

  • ciecierzyca z puszki 480g (2 puszki)
  • ugotowana dynia 300g
  • papryka czerwona 200g (1 duża)
  • papryka żółta 200g (1 duża)
  • cebula czerwona 50g (1 mała)
  • jogurt naturalny maluta 0%/sojowy – 180g (1 opakowanie)
  • masło orzechowe 20g
  • płatki drożdżowe nieaktywne 20g
  • oliwa z oliwek 10g
  • odrobina wody
  • przyprawy: curry, papryka słodka wędzona, papryka ostra, żółta pasta curry, cynamon, sól, pieprz
  • dodatkowo: pietruszka/kolendra, orzeszki ziemne (na wierzch), ryż

Sposób przygotowania:

  • pokroić cebulę i paprykę
  • na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojone warzywa
  • na osobnej patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, wsypać ciecierzycę z puszki (po odsączeniu), dodać curry, paprykę słodką wędzoną, ostrą, sól, pieprz i lekko podprażyć
  • gdy warzywa na patelni zmiękną, dodać puree z dyni, pastę curry, curry, cynamon, paprykę ostrą i wymieszać z ciecierzycą,
  • w niewielkiej ilości ciepłej wody wymieszać masło orzechowe, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu,
  • do curry dyniowego dodać płatki drożdżowe, sos z masła orzechowego i wymieszać jeszcze chwilę podgrzewając
  • wyłączyć gaz, dodać jogurt i ponownie zamieszać
  • podawać z ugotowanym ryżem, posypane ziołami i orzeszkami smakuje najlepiej.

Wartości odżywcze:

E: 1143kcal, B: 69g, W: 142g, T: 33g,

Dynia świetnie sprawdza się w takich wytrawnych przepisach, nadając im słodyczy, a przełamana ostrym smakiem, daje niesamowite wrażenia smakowe.

Mam nadzieję, że przepis Was zainspiruje ;).

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *