Orzechowa serniko-szarlotka
27 października, 2023
Serniko-brownie już powstało, a nawet cieszy się sporym zainteresowaniem… A gdyby tak upiec serniko-szarlotkę i w ten sposób połączyć dwa przepyszne ciasta?
To połączenie będzie tak samo pyszne, czy lepsze od jego składowych?
Czas przygotowania: 10 minut + 12 minut + 40 minut (łącznie około 1 h 10 minut + 2 h schłodzenia)
Stopień trudności: średnie
Składniki:
Kruche ciasto:
- 1 jajko 51 g
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista 70 g
- Mąka pszenna 50 g
- Masło orzechowe 50 g
- Erytrol 50 g
- Syrop z agawy/miód 20 g
- Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- Szczypta soli.
Masa serowa:
- 2 jajka 103 g
- Serek wiejski 500 g
- Budyń śmietankowy (proszek) 40 g
- Erytrol/cukier/słodzik 40 g
- Szczypta soli.
Mus:
- 3 jabłka 450 g
- Cynamon
Sposób przygotowania:
- Do miski dodaj 1 jajko, masło orzechowe, 50 g erytrolu, syrop z agawy, szczyptę soli i wymieszaj na gładki „sos”. Następnie wsyp dwa rodzaje mąk, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj i wyrabiaj ciasto. Podziel na dwie części w stosunku około 3:1.
- Tortownicę (u mnie o średnicy 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem (zarówno spód, jak i boki) i wylep ją większą częścią ciasta (spód i boki).
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza.
- Piecz spód przez około 12 minut w trybie grzania góra-dół.
- W międzyczasie pokrój jabłko w kostkę, przełóż do garnka, dodaj cynamon oraz odrobinę wody i gotuj pod przykryciem, aż zmiękną, a woda odparuje.
- Serek wiejski zblenduj z erytrolem/cukrem, dwoma pozostałymi jajkami i proszkiem budyniowym na gładką masę.
- Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wytnij z niej dowolne kształty.
- Na upieczony spód przełóż jabłka, równomiernie rozprowadź i dociśnij. Posyp cynamonem.
- Na jabłka wylej masę serową i poukładaj na niej resztę ciasta.
- Piecz serniko-szarlotkę w 200 stopniach Celsjusza przez 30 minut w trybie grzania góra-dół, wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w zamkniętym piekarniku jeszcze na około 10-15 minut.
Wartości odżywcze (całość):
E: 1866 Kcal, B: 103,2 g W: 209,8 g T: 68,7 g
Smak i zapach jabłek duszonych z cynamonem w połączeniu ze śmietankową masą i orzechowym, kruchym ciastem to moja propozycja na prawdziwie jesienne ciasto.
Smacznego jedzonkowania!