Słodkie,  Wegetariańskie

Orzechowa serniko-szarlotka

Serniko-brownie już powstało, a nawet cieszy się sporym zainteresowaniem… A gdyby tak upiec serniko-szarlotkę i w ten sposób połączyć dwa przepyszne ciasta?

To połączenie będzie tak samo pyszne, czy lepsze od jego składowych?

Czas przygotowania: 10 minut + 12 minut + 40 minut (łącznie około 1 h 10 minut + 2 h schłodzenia)

Stopień trudności: średnie

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 1 jajko 51 g
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 70 g
  • Mąka pszenna 50 g
  • Masło orzechowe 50 g
  • Erytrol 50 g
  • Syrop z agawy/miód 20 g
  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • Szczypta soli.

Masa serowa:

  • 2 jajka 103 g
  • Serek wiejski 500 g
  • Budyń śmietankowy (proszek) 40 g
  • Erytrol/cukier/słodzik 40 g
  • Szczypta soli.

Mus:

  • 3 jabłka 450 g
  • Cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Do miski dodaj 1 jajko, masło orzechowe, 50 g erytrolu, syrop z agawy, szczyptę soli i wymieszaj na gładki „sos”. Następnie wsyp dwa rodzaje mąk, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj i wyrabiaj ciasto. Podziel na dwie części w stosunku około 3:1.
  2. Tortownicę (u mnie o średnicy 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem (zarówno spód, jak i boki) i wylep ją większą częścią ciasta (spód i boki).
  3. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza.
  4. Piecz spód przez około 12 minut w trybie grzania góra-dół.
  5. W międzyczasie pokrój jabłko w kostkę, przełóż do garnka, dodaj cynamon oraz odrobinę wody i gotuj pod przykryciem, aż zmiękną, a woda odparuje.
  6. Serek wiejski zblenduj z erytrolem/cukrem, dwoma pozostałymi jajkami i proszkiem budyniowym na gładką masę.
  7. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wytnij z niej dowolne kształty.
  8. Na upieczony spód przełóż jabłka, równomiernie rozprowadź i dociśnij. Posyp cynamonem.
  9. Na jabłka wylej masę serową i poukładaj na niej resztę ciasta.
  10. Piecz serniko-szarlotkę w 200 stopniach Celsjusza przez 30 minut w trybie grzania góra-dół, wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w zamkniętym piekarniku jeszcze na około 10-15 minut.

Wartości odżywcze (całość):

E: 1866 Kcal, B: 103,2 g W: 209,8 g T: 68,7 g

Smak i zapach jabłek duszonych z cynamonem w połączeniu ze śmietankową masą i orzechowym, kruchym ciastem to moja propozycja na prawdziwie jesienne ciasto.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *