Ziemniaczano-dyniowe kluchy z azjatyckim twistem
10 listopada, 2023
Tegoroczny jesienny comfort food…
Bo życie jest za krótkie, żeby nie jeść słodko-słono-kwaśno-ostro-orzechowych kluch :).
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- 1 jajko 51 g
- Dynia hokkaido 100 g
- Ziemniaki 120 g
- Mąka pszenna 150 g
- Mąka ziemniaczana 20 g
- Sól 2 g
Dodatkowo:
- Mini kolby kukurydzy 190 g
- Masło orzechowe 50 g
- Napój sojowy bez cukru 40 g
- Syrop z agawy 15 g
- Sos sojowy 15 g
- Sriracha 10 g
- Sezam 10 g
- Szczypiorek
- Sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
- Dynię i ziemniaki obierz, gotuj, aż będą miękkie i odstaw do ostygnięcia.
- Do ugotowanych warzyw dodaj jajko, sól i zblenduj na gładko.
- Następnie przesiej mąki, wymieszaj i wyrób ciasto. Zwilżonymi dłońmi podziel je na kilkanaście kulek, każdą wydłuż na kształt wałka, a następnie spłaszcz (ciasto jest dość kleiste).
- Zagotuj w garnku wodę i wrzuć kluski, gotuj aż do momentu wypłynięcia + około 5-6 minut po wypłynięciu, pod przykryciem na średnim ogniu.
- Odcedź z wody i pokrój kluski na cieńsze paski.
- Masło orzechowe, napój sojowy, syrop z agawy, sos sojowy, srirachę i sok z cytryny wymieszaj na sos.
- Sos oraz pokrojone mini kolby kukurydzy dodaj do klusek i wymieszaj.
- Posyp sezamem i pokrojonym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze (całość – 2-3 porcje):
E: 1325 Kcal, B: 45,1 g W: 191,2 g T: 38,4 g
Kluski:
E: 833 Kcal, B: 25 g W: 164 g T: 6,8 g
Sos:
E: 492 Kcal, B: 20 g W: 27,1 g T: 31,6 g
Podłużne kluchy w kleistym orzechowym sosie, odświeżone szczypiorkiem, posypane sezamem… koniecznie przetestujcie tej jesieni!
Smacznego jedzonkowania!