Słodkie,  Wegańskie

Migdałowo-ciecierzycowe pierniczki z żurawiną

Nigdy nie było u mnie tradycji przygotowywania ciastek i szklanki mleka dla Św. Mikołaja, a często można ten koncept zobaczyć w amerykańskich filmach… więc postanowiłam w tym roku to zmienić. Ostatecznie uważam, że każdy powód, aby upiec pierniczki jest dobry :D!

Czas przygotowania: ok. 10 min + 15 min pieczenia (łącznie około 25 minut)

Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • Ciecierzyca konserwowa z puszki 240 g
  • Mąka migdałowa 30 g
  • Masło migdałowe 30 g
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 20 g
  • Eryrol/słodzik
  • Przyprawa do piernika – 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki
  • Szczypta soli

Dodatkowo:

  • Żurawina suszona 10 g
  • Migdały 5 g (8 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę odsącz z wody i przepłucz.
  2. Zblenduj strączki z masłem migdałowym, erytrolem/słodzikiem/cukrem, przyprawą do piernika, sodą oczyszczoną i szczyptą soli.
  3. Dodaj mąki i wymieszaj masę.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Z masy uformuj 8 kulek i każdą spłaszcz na kształt ciastka (możesz też użyć foremek).
  7. Każdy pierniczek udekoruj żurawiną i migdałem.
  8. Piecz około 15 min w trybie grzania góra-dół.

Wartości odżywcze (całość – 8 ciastek):

E: 667 Kcal, B: 25,4 g W: 47g T: 38,5 g

1 z 8 pierniczków:

E: 84 Kcal, B: 3,2 g W: 5,9 g T: 4,8 g

Migdałowe pierniczki na bazie ciecierzycy, które od razu są mięciutkie i gotowe do zjedzenia… i 100 % wegańskie!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *